Direktor Nacionalnih parkova Crne Gore Elvir Klica istakao je da je ta ustanova u svom domenu preduzela sve potrebne aktivnosti kako bi se sanirale posljedice izazvane epidemijom korona virusa, te da su predložili Operativnom timu za pomoć turističkoj privredi, određene mjere podrške za privrednike i osobe koji obavljaju djelatnosti na prostoru NPCG, kako bi se značajno umanjile negativne posljedice poslovanja u ovoj godini.

Klica je na sjednici Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore, kazao da je trećim setom mjera podrške privredi predloženo odobravanje popusta od 50 odsto na naknade za upotrebu plovila i splavarenje rijekom Tarom, na vodama u NP Skadarsko jezero, a popusti su predloženi i za naknade koje se odnose na stalne objekte koji pružaju prodajno-uslužne i druge turističke usluge, kao i na naknade koje se odnose na privremene objekte.
“NPCG je predložilo Operativnom timu za pomoć privredi da se odobri umanjenje od 50 odsto za cijene godišnjih ribolovnih dozola za obavljanje privrednog i sportskog ribolova u NP Skadarsko jezero i taj predlog je dobio saglasnost od Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Direktorata za ribarstvo”, istakao je Klica.
Direktor NPCG je na Sjednici istakao i povoljnosti koje očekuju posjetioce zaštićenih područja.
“U okviru kampanje ‘Priroda je moj dom’ pripremili smo niz povoljnosti za naše građane uključujući posebno dizajnirane besplatne ulaznice za oko 70.000 učenika osnovnih škola na teritoriji Crne Gore. Zatim Godišnju ulaznicu u sve nacionalne parkove sa popustom od 50 odsto koja iznosi 13,50 eura i koja će biti dostupna od 1. jula”, kazao je Klica.
Godišnja ulaznica, kako je objasnio, pruža mogućnost građanima CG da ostvare neograničen broj ulazaka u svih pet crnogorskih nacionalnih parkova u toku jedne kalendarske godine. Istakao je da su i naknade za rafting snižene i da NPCG očekuje veću zainteresovanost domaćih turista za jednu od najinteresantnijih turističkih ponuda.
Kako je dodao, NPCG posljednjih godina bilježi izuzetne rezultate, kada je u pitanju ukupni turistički promet.
“Prošle godine, NPCG su ostvarili rekordnu posjećenost od oko 600.000 posjetilaca. U poređenju sa 2017. godinom, broj posjetilaca je povećan za gotovo 80 odsto, odnosno sa 320 hiljada na 600 hiljada posjetilaca”, kazao je Klica, koji je pozvao građane Crne Gore da provedu svoj odmor u nacionalnim parkovima.
Odbor udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG je na VI sjednici održanoj 15. jula, donio set zaključaka uz preduzimanje niza mjera za ublažavanje negativnih posljedica, kako bi se stvorili uslovi za odvijanje ljetnje sezone i što brži nastavak privrednih aktivnosti.
Izvor: rtcg.me