marko popović

Asocijacija mladih Crne Gore organizovala je predavanje na temu: „Djeca i sport“ putem online Zoom platforme, na kome je prisustvovalo 30ak mladih iz Crne Gore. Predavanje je vodio predsjednik Asocijacije mladih Crne Gore, a ujedno i magistar sociologije Marko Popović. Ostali učesnici predavanja aktivno su učestvovali u diskusijama i postavljali pitanja.

Nakon predavanja svi učesnici su došli do zajedničkog zaključka da veliki broj roditelja kritikuje svoju djecu što mnogo vremena provode ispred ekrana telefona, računara ili Tv uređaja, ali da nikakve korake ne preduzimaju po tom pitanju i ne podstiču ih da se aktivno bave nekom fizičkom aktivnošču.
„Prema istraživanjima od prilike svako drugo dijete ne prisustvuje sportskim događajima u periodu od godinu ili dvije. Svjesni smo činjenice da je u prethodnoj godini pandemija Korona virusa umnogome uticala na način i život svih nas, pa i djece. Roditelji zbog uspjeha djece u školi ne podržavaju dovoljno sportske vanškolske aktivnosti i nakon časova djeca nalaze razonodu najčešće u igranju video igrica. Preveliko korišćnje i gledanje u ekrane elektronskih uređaja negativno utiče na vid djece, nepravilno držanje tijela podstiče iskrivljenje kičme, dok fizička neaktivnost za sobom povlači i ostale negativne posljedice. Roditelji bi trebali malo više vremena da provode u prirodi sa svojom djecom, kao i da uživo posjećuju sportske događaje, naravno koliko je to trenutno moguće u skladu sa mjerama. Takođe bi bilo poželjno obezbijediti i besplatne aktivnosti za svu zainteresovanu djecu u Crnoj Gori. Veliki broj djece ima i želju i afinitete da se bave određenim sportom, ali zbog lošeg materijalnog stanja njihovi roditelji nijesu u mogućnosti da izdvajaju novčana sredstva za mjesečne članarine, pa bi zbog toga i državne institucije trebale da možda više se uključe u ovu ideju. Moram da naglasim da sport za djecu predstavlja vaspitno socijalnu aktivnost putem koje djeca stiču znanja o zdravoj ishrani, zdravom i kvalitetnom načinu života, jača se samopouzdanje i karakter“, kazao je Popović.
Asocijacija mladih Crne Gore će u narednom periodu orgnaizovati i određene sportske aktivnosti za najmlađe članove društva kako bi se i najmlađi aktivirali i zdravo započeli svoj život. Iskreno se nadamo da ćemo kao društvo prepoznati značaj sporta i fizičke aktivnosti i zahvaljujemo se svima koji budu pomogli u realizovanju aktivnosti i ideja.