Ministarstvo zdravlja, Klinički centar Crne Gore i Institut za javno zdravlje, mjere

U cijeloj Crnoj Gori liječi se 388 kovid pacijenata.

“Najviše hospitalizovanih je u KCCG, 140 pacijenata. Nakon KCCG-a, najviše pacijenata je u Speccijalnoj bolnici Brezovik, njih 52, po 44 pacijenta se liječe u OB Bar i OB Nikšić. U Beranama 33, u Kotoru je 29, Bijelom Polju 26, Pljevljima 20”, kazala je direktorica KCCG Ljiljana Radulović.

Broj zaraženih koronavirusa u Crnoj Gori je u poslednje dvije sedmice je u porastu oko 34 odsto u odnosu na 14 dana ranije. Trenutno najveće incidencije su u Nikšiću, Plužinama, Podgorici, Kolašinu, Žabljaku i Tivtu, naveo je direktor IJZCG Igor Galić.

Najmanji procenat oboljelih je registrovan u starosnim grupama od 80 do 89 godina i od novorođenčadi do devet godina. Najveći procenat oboljelih je registrovan u dobnoj grupi od 30-39 godina, zatim u dobnoj grupi od 29 do 29 godina. Oni čine 50 odsto od ukupnog broja oboljelih za ovaj period.

U Crnoj Gori je vakcinisano oko 55 odsto odraslih.

 

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da koncerti predstavljaju veliki epidemiološki rizik i da uprkos tome što su donijete mjere koje važe do prvog decembra vjeruje da se situacija neće promijeniti  i da se novogodišnji koncerti neće održati.

Evropska agencija za ljekove odobrila je još dva nova lijeka protiv kovida za osobe kojima prijeti teški oblik bolesti, a Borovinić Bojović kazala je da su počeli razgovori sa proizvođačima.

Dodala je da će raditi na boljoj kontroli poštovanja mjera i da su za početak sledeće sedmice zakazani sastanci sa tri resora, koji će zajednički djelovati u cilju poboljšanja kontrole epidemioloških mjera.

 

Direktor IJZCG-a Igor Galić naglasio je da su vakcine bezbjedne i efikasne i da pružaju zaštitu u trenucima kada se javljaju novi sojevi virusa, koji mogu imati teže posledice i po mlađe stanovništvo.