ministarstvo poljoprivrede

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nema novca da pomogne stočarima i poljoprivrednicima koji su danas u znak protesta traktorima blokirali Bulevar Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici.

“Kazali su nam da Ministarstvo poljoprivrede nije prava adresa kojoj treba da se obratimo za pomoć. Oni nijesu u mogućnosti da nam pomognu, jer sredstava i para nemaju. Taj odgovor čekamo četiri i po mjeseca”, kazao je Željko Radič iz Udruženja poljoprivrednika nakon sastanka sa čelnicima tog Vladinog resora.
On je naveo da je sljedeća adresa premijer Zdravko Krivokapić i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, prenosi portal Vijesti.
“Imamo Vladu i Skupštinu i vjerovatno ćemo u ponedjeljak ići ispred tih institucija”, rekao je Radič.
Poljoprivrednici su naveli da su dobili pisanim putem informaciju od Ministarstva finansija da oni ne mogu da obezbijede novac za poljoprivrednike.
“Kazali su da će pokušati da iz nekih svojih rezervi obezbijede neka dva centa po litru mlijeka, jer će smanjiti plate radnicima u Ministarstvu poljoprivrede. Pokazali su dobru volju, ali to je za nas neprihvatljivo jer nećemo na ničiju tuđu muku da stanemo”, rekao je jedan od predstavnika poljoprivrednika, Rašo Miljanić.
Poljoprivrednici su iskazali razočarenje odnosom poslanika prema njima, jer Skupština postupanjem većine poslanika vlasti i opozicije prošle sedmice prilikom glasanja o budžetu nije podržala amandman koji je predviđao da se stočari podrže sa milion EUR zbog narušenog tržišta.
“Kakav je odnos društva prema poljoprivredi. Od čega ćemo sjutra da živimo svi, ako sjutra nestanemo. Bićemo primorani da prikoljemo stoku”, naveo je Miljanić.
Poljoprivrednci su se izvinili građanima Podgorice zbog gužvi u saobraćaju koje su nastale.
“Nas je muka primorala na ovo”, naveli su oni.
Nekoliko desetina poljoprivrednika se ranije danas okupilo ispred Ministarstva poljoprivrede čekajući da ih neko primi na sastanak.
Predstavnici Ministarstva su ubrzo izašli i pozvali na razgovor predstavnike Udruženja poljoprivrednika.
Poljoprivredni proizvođači i stočari sa područja bjelopavlićke ravnice i Nikšića spriječeni su u namjeri da u koloni na traktorima dođu ispred Skupštine i Vlade.
Njih je policija zaustavila na raskrsnici Bulevara Svetog Petra Cetinjskog i Moskovske ulice.
Oni su uručili pismo sa zahtjevima Ministarstvu poljoprivrede i Vladi.
“Ni posle svih dopisa, medijskih objava, sastanaka sa ministrom poljoprivrede, protesta upozorenja nijesmo dobili nijedan odgovor kao rješenje naših problema. Crnogorska poljoprivreda je na koljenima koju smo stvarali više od 30 godina, svi ćute”, naveli su iz Udruženja poljoprivrednika.
Njihovi zahtjevi su da Vlada izdvoji novac iz rezerve budžeta te da im se plati po pet centi po litru proizvedenog mlijeka od početka godine do stabilizacije tržišnih cijena.
Cijena koncentrovane hrane je trenutno 40 centi, a gornja granica rentabilnosti jе 30 centi.
Pored toga oni traže da povraćaj akcize na gorivo po hektaru za sve obrađene рovršine u Crnoj Gori, uključujući i pokošene površine, kao i rješavanje viškova crnogorskih sireva.
Od Vlade zahtijevaju i pisanu garanciju da će riješiti pozicije u trgovačkim lancima i hotelima za prodaju crnogoskih proizvoda i smanjiti uvoz onih proizvoda koje crnogorska poljoprivreda proizvodi u potrebnim količinama.
Na navedene zahtjeve očekuju odgovor kao rješenje najkasnije do ponedjeljka.
“Ukoliko i dalje budete ćutali crnogorski poljoprivrednici će masovno izaći na ulice Crne Gore u ponedjeljak, a pored gore navedenih zahtjeva imaćete i dodatni, a to je smjena ministra poljoprivrede”, saopštili su iz Udruženja poljoprivrednika u dopisu koji su uputili