Agrobudžet koji je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednici iako ima značajnih poboljšanja, neprihvatljivo je da stiže tek pri kraju ovogodišnje proizvodne sezone i teško da će biti u cjelosti realizovan, ocijenili su poljoprivredni proizvođači sa kojima je Pobjeda razgovarala.

Vlada je juče usvojila Agrobudžet za ovu godinu, za koji su opredijeljena sredstva u iznosu od 44,82 miliona eura, 16 miliona eura manji nego prošle godine. Od ukupnog iznosa 27,16 miliona je iz nacionalnih sredstava, 9,32 miliona iz donacija i 8,34 miliona iz kreditnih sredstava, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
Poljoprivrednici navode da i sa povećanjima u Agrobudžetu imamo najmanja izdvajanja za poljoprivredu u Evropi, kao i da je zbog ovako velikog kašnjenja domaća proizvodnja značajno smanjena pa će uvoz biti veći.
Skepsa
Poljoprivredni proizvođač, član Predsjedništva SDP i ministar poljoprivrede u prelaznoj vladi 2016. godine Budimir Mugoša tvrdi da ćemo i sa povećanjima u Agrobudžetu imati najmanja izdvajanja za poljoprivredu u Evropi.
“Osim subvencije za mlijeko, koje kao takve nijesu održive, ova ekipa nema viziju kako da pređe na održiv model, pa ga i ne pominju”, kazao je Mugoša, kojem je prva asocijacija bila da je saopštenje Ministarstva poljoprivrede pisao Milutin Simović, a ne Aleksandar Stijović.
“Ista priča i floskule. Niti je prošle godine Simović realizovao u poljoprivredi 60 miliona eura, niti će Stijović ove godine 44 miliona. Uporno insistiranje u svakom pasusu na procentu povećanja u odnosu na prošlu godinu kao da služi za pravdanje što nije urađeno više. Lako je biti bolji od najgoreg”, kazao je Mugoša.
On je naveo da je primijetio dvije pozicije koje su socijalna kategorija i ne pripadaju ovom resoru.
“Staračke naknade su dobra stvar, ali ne pripadaju ovdje, a davanje stoke u socijalne svrhe je suluda ideja koju ne poznaje savremena Evropa”, rekao je Mugoša i pohvalio podršku preradi na gazdinstvu u nivou od 80 odsto, mada misli da će uslovi javnog poziva za ovu mjeru biti samo dobra ideja.
Poljoprivredni proizvođač iz Zete Mladen Aligrudić je naveo da smo konačno i to sa velikim zakašnjenjem dobili Agrobudžet koji su poljoprivrednici, a i njihovi snabdjevači jedva dočekali.
“Evidentno je da ima značajnih poboljšanja, ali je neprihvatljivo da stiže tek pri kraju ovogodišnje proizvodne sezone. Zbog ovako velikog kašnjenja i neizvjesnosti domaća proizvodnja je značajno smanjena pa će kao epilog uvoz i cijene biti veći”, istakao je Aligrudić, koji očekuje da zbog toga Ministarstvo pojednostavi administrativne barijere i u što skorijem periodu isplati subvencije.
Izvor: Pobjeda