Svjetska zdravstvena organizacija i ove godine, u saradnji sa Ujedinjenim nacijama, obilježava Svjetski dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, pod sloganom „Zapamti, podrži, reaguj“.
Uprava policije MUP-a je stoga, edukativnim i medijskim aktivnostima, ovu sedmicu posvetila obilježavanju 20. novembra, Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, sa ciljem podizanja svijesti o važnosti poštovanja saobraćajnih propisa, kako bismo uticali na smanjenje broja saobraćajnih nezgoda a samim tim i na broj najtežih posljedica koje ove nezgode uzrokuju.
Jedna od najranjivijih kategorija u saobraćaju, kao i ciljna grupa koju na vrijeme, kroz školski sistem, treba edukovati o bezbjednosti u saobraćaju, su djeca osnovnoškolskog uzrasta, te je zato Sektor policije opšte nadležnosti odlučio da ove godine Odsjek za rad policije u zajednici i policijsku prevenciju i Odsjek za bezbjednost drumskog saobraćaja, u susret obilježavanju Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, organizuju predavanja o bezbjednosti u saobraćaju u osnovnim školama u svim gradovima u Crnoj Gori.
Predavanja „Saobraćajni čas“ održana su, tokom ove sedmice, u 33 osnovne škola u svim opštinama, za djecu koja pohađaju V razred osnovne škole.
Starješine saobraćajne policije su tokom ove nedjelje održali ukupno 37 predavanja kojima je prisustvovalo 1.680 učenika.
Na ovim predavanjima učenici su upoznati sa saobraćajnim pravilima i bezbjednim ponašanjem svih učesnika u saobraćaju, za što su djeca pokazala veliko interesovanje, te su kroz prezentovanje propisa, navođenje primjera iz prakse i interaktivnu diskusiju imala priliku da nauče dovoljno o tome kako se odgovorno ponašati u saobraćaju.
Sektor policije opšte nadležnosti – Odsjek za bezbjednost drumskog saobraćajakontinuirano, tokom cijele godine, na terenu sprovodi preventivne i represivne aktivnosti iz oblasti bezbjednosti u drumskom saobraćaju, koje su usmjerene na podizanje svijesti građana o važnosti poštovanja saobraćajnih propisa, prevenciju i smanjenje broja najtežih posljedica u saobraćaju, kao i na poboljšanje ukupnog stanja u ovoj oblasti.
Za deset mjeseci 2022. godine, na putevima u Crnoj Gori dogodilo se ukupno 4.685 saobraćajnih nezgoda u kojima je smrtno stradalo 65 lica od kojih su četiri maloljetna. U saobraćaju je povrijeđeno 2.498 lica od kojih je 2.016 zadobilo lakše, a 482 lica teže tjelesne povrede.
Na osnovu do sada urađenih nalaza i mišljenja vještaka saobraćajne struke, kao glavni uzrok saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima, u naznačenom vremenskom periodu kao i inače, naveden je ljudski faktor koji se ogleda dominantno u prekoračenju dozvoljene brzine kretanja vozilom, prelasku na saobraćajnu traku namijenjenu za kretanje vozila iz suprotnog smjera, korišćenju mobilnih telefona tokom upravljanja vozilom, nedozvoljenom preticanju, upravljanju vozilom pod dejstvom alkohola i nepropuštanju pješaka.
Koristimo priliku da uputimo apel svim učesnicima u saobraćaju, posebno vozačima, da poštuju saobraćajne propise, kako bismo svi zajedno doprinijeli smanjenju ukupnog broja saobraćajnih nezgoda i njihovih posljedica