policija

Uprava policije je tokom prošle godine obezbjeđivala 425 javnih okupljanja i 651 javnu priredbu, shodno Zakonu o javnim okupljanjima i javnim priredbama, piše Dan.

 

Na navedenim javnim okupljanjima i javnim priredbama, kako navode u Ministarstvu unutrašnjih poslova, prisustvovalo je oko 880.000 građana.

Od ukupnog broja, Uprava policije je u tri slučaja donijela rješenje kojim se ne dozvoljava održavanje javnog okupljanja, od kojih u dva slučaja Mitropoliji crnogorsko-primorskoj u Ulcinju i na Njegušima.

U navedenom periodu registrovano je jedno javno okupljanje koje je rezultiralo nasiljem ili neredom. U pitanju je neprijavljeno javno okupljanje ispred zgrade CEDIS-a u Podgorici 10. aprila 2019. godine u organizaciji grupe građana „Odupri se”.

“Prilikom obezbjeđenja javnih okupljanja i javnih priredbi nijesu registrovani slučajevi narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, te se može zaključiti da su policijski službenici prilikom obezbjeđivanja postupali u skladu sa zakonom, te da se primjena Zakona o javnim okupljanjima i javnim priredbama u 2019. godini, može ocijeniti pozitivnom i da je ovaj zakon ostvario svoju svrhu”, navodi se u izvještaju MUP-a.