zeljezara nikšić

Proteklih dana u centrima bezbjednosti u Podgorici i Nikšiću saslušani su novinari Nove M, Al Džazire i TV Vijesti, po prijavi radnika obezbjeđenja turske kompanije Toščelik jer su se pomenute televizijske ekipe, tokom reporterskog pokrivanja štrajka radnika u nikšićkoj željezari, popeli na krov zgrade.

Kako je u razgovoru za Pobjedu ispričala novinarka Nove M Željka Mirković, 23. avgusta su novinarske ekipe, po dogovoru sa predstavnikom radnika Ivanom Vujovićem, prateći priču o štrajku ušle u zgradu Željezare i krenule da se popnu na krov, jer radnici koji protestuju nijesu željeli da napuštaju lokaciju štrajka.
Mirković priča da ih je radnik obezbjeđenja upozorio da mogu da se popnu na krov zgrade na sopstvenu odgovornost jer nijesu imali odobrenje uprave. Nakon što su, na krovu snimili izjave i potreban materijal za novinarske priče, dolje ih je sačekala policija koja ih je, po prijavi obezbjeđanja, legitimisala i uzela osnovne podatke.
“Mi smo samo išli za pričom. Ovakav pristup policije doživljavam kao veliki pritisak, a ako se u ovoj državi želi imati sloboda medija, neka nas puste da radimo svoj posao”, kazala je Mirković Pobjedi.
Društvo profesionalnih novinara Crne Gore pozvalo je tim povodom policiju da prestane sa pozivanjem kolega na saslušanja jer su izvještavali sa protesta radnika nikšićke željezare.
“Posao novinara je da obavještavaju javnost i rade u javnom interesu. Koje je to krivično ili prekršajno djelo? Nema ga. To je izvještavanje u interesu javnosti”, poručili su iz DPN CG.

Izvor: Pobjeda