testovi

Pojedine privatne laboratorije u Crnoj Gori već rade testove koji koštaju od 17 do 25 eura, a kojim se utvrđuje prisustvo antitjela na novi koronavirus. Ti testovi, međutim, ne mogu da se koriste za otkrivanje svježe infekcije kod osoba za koje se sumnja da imaju kovid-19, već je to jedino moguće rt-PCR testiranjem.

Institut za javno zdravlje (IJZ) ranije je najavio da će od ovog mjeseca i oni početi sa serološkim testiranjem, a iz te institucije “Vijestima” su odgovorili da je do sada naručeno oko 7.000 testova.

Kazali su da je za “naredni period planirano sprovođenje seroepidemiološke studije koja se sprovodi na statistički reprezentativnom uzorku kompletne populacije kako bi se utvrdilo prisustvo antitijela na novi koronavirus.

“Učestalost prisustva antitijela naziva se seroprevalencija i ona je direktan indikator broja osoba koje su bile u kontaktu sa virusom odnosno pokazatelj raširenosti infekcije u određenoj populaciji, podrazumijevajući da su osobe koje su bile izložene virusu i razvile antitijela na njega”, kazali su iz IJZ.

Iz te institucije rekli su da će studija, koja traga za antitijelima u kompletnoj populaciji, omogućiti donošenje zaključaka o obimu infekcije i ukupnoj učestalosti kovida-19 u populaciji. Istovremeno, kako tvrde, studija će pomoći i da se utvrdi da li su antitijela zaštitna, koliko traje imunitet nakon izlaganja virusu, a za odgovore na ta pitanja biće potrebno vrijeme, dodatna ispitivanja, informacije iz studija iz drugih država…

Studija će, pojasnili su iz IJZ, biti rađena po metodologiji, odnosno protokolu zasnovanom na smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije… “Za potrebe sprovođenje studije naručeno je 3.000 testova za kvalitativnu detekciju ukupnih antitijela Elecsys Anti-SARS-CoV-2 kompanije ‘Roche’ i po 2.000 testova za kvalitativnu detekciju IgM i IgG antitijela VIDAS SARS COV2 IgM i VIDAS SARS COV2 IgG kompanije ‘BioMerieux’. Dio testova i neophodih uređaja je isporučen, uređaji instalirani i obuka osoblja za rad na novim aparatima završena. Ostatak testova se očekuje do kraja juna”, piše u odgovoru.

Iz IJZ su kazali i da testovi na antitijela zasada nemaju odgovarajuću dijagnostičku primjenu.

Pojasnili su da se serološki testovi ne mogu koristiti za otkrivanje svježe infekcije koje je potrebno za protivepidemijsko djelovanje i suzbijanje širenja infekcije.

“Drugim riječima, serološki testovi se zasada ne mogu koristiti za otkrivanje ‘svježe’ infekcije koje je neophodno za protivepidemijsko djelovanje i suzbijanje širenja infekcije. Za tu ulogu zlatni standard je rt-PCR testiranje koje traga za prisustvom novog koronavirusa”.

Kada je riječ o serološkim testovima, tvrde da su senzitivnost i specifičnost prema specifikacijama proizvođača visoki.

“Svakako, senzitivnost i specifičnost zavisi od vremena uzimanja uzorka, odnosno broja dana od početka simptoma bolesti jer je za stvaranje antitijela potrebno određeno vrijeme”, piše u odgovoru.