Čeh, vlasnik Telenora Crna Gora,

U padu helikoptera na Aljasci u petak poginulo je pet osoba, a među njima je i Peter Kelner, najbogatiji Čeh, čija firma je kupila Telenor Crna Gora.

Petr Kelner je vlasnik PPF investicionog fonda “teškog” 35 milijardi eura, a prije par godina kupio je Telenor u Srbiji, Crnoj Gori, Mađarskoj i Bugarskoj.
Milijarder i otac četvoro djece vlasnik je 98,94 odsto PPF Group N.V, holding kompanije PPF grupe.
Njegovo lično bogatstvo je procijenjeno na 15,9 milijarde dolara.
Centrala firme se nalazi u Amsterdamu od 1995. godine, a Kelner je bio predsjednik borda direktora od 1998. do 2007. godine.
Početak karijere u filmskom studiju
Karijeru je započeo kao producent 1989. godine, kao svršeni student Visoke ekonomske škole u Pragu. Prvi posao mu je bio u čuvenom “Barandov” kompleksu filmskih studija u Pragu, koji su i najveći u Evropi. Čak se, kako pišu mediji, okušao i u glumačkom poslu. Imao je malu ulogu u filmu “Doba sluga”, Irene Pavlaškove, što je jedan od rijetkih video zapisa gdje ga uopšte možemo vidjeti, pošto je poznato da ne voli da daje intervjue i slika se za medije.
Osnovao je PPF (Prvi privatizacioni fond) grupu 1991.
PPF je sredinom devedesetih učestvovao u privatizaciji i između ostalog, kupio kontrolni udio u češkoj osiguravajućoj kompaniji “Česká pojišťovna (ČP)”, i tako postao vlasnik “kontrolnog paketa”, što je firmi donijelo dugoročnu profitabilnost.
Jedan od najprofitabilnijih poslova PPF grupe su, kako pišu češki mediji, stambeni zajmovi. Firma nudi zajmove i obezbjeđuje finansijske usluge posebno pojedincima niže i srednje platežne moći, kojima je teško da dobiju kredit u većim bankama. ”
Home Credit” operiše u 10 zemalja – Češkoj, Slovačkoj, Bjelorusiji, Kazahstanu, Kini, Vijetnamu, Indiji i Indoneziji, kao i Filipinima.
Najveća je finansijska institucija ove vrste u Kini.
Kelner je sa suprugom Renatom vodio i humanitarnu organizaciju Fondacija porodice Kelner, koja se fokusira na obrazovanje i stipendira studente koji nisu u prilici da finansiraju svoje studije.
Milijarderu je bio hobi i umjetnost. Godine 2000. je otkupio većinu radova češkog fotografa Jozefa Sudeka i otvorio njegov studio kao galeriju u praškom kvartu Mala strana.
Živio je u malom gradu Podkozi, zapadno od Praga, na imanju od 30 hektara. Posjedovao je i kuću u centru Praga, kao i druge kuće, poput onih na Barbadosu i švajcarskim Aplima.
Poznat je i po kupovini najluksuznijeg hotela u Pragu iz komunističke ere, Hotela “Praha (Prag).
Inače, posjedovao je i Boing 737-700, što je, kako je rekao u jednom od rijetkih intervjua, bio njegov san.
Izvor: CDM