Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv bivše načelnice Poreske uprave područne jedinice Podgorica Stanislave Bebe Martinović i još 22 osobe, među kojima su visokopozicionirani državni službenici, zbog sumnje da su kao članovi kriminalne organizacije zloupotrebom ovlašćenja u privredi, pranjem novca i falsifikovanjem isprava oštetili državni budžet za višemilionski iznos, potvrđeno je Pobjedi iz više izvora.

Pored Martinović, na optužnici su vlasnici i ovlašćeni zastupnici kompanija „PS gradnja“, „A-Cop“, „A-Cop MNE“ – Bojan, Dejan i Ivan Petričević, osnivač kompanije „Viner co“ iz Danilovgrada Saša Jokić, Dejan Lakić, bivša sekretarka Ministarstva finansija Marina Perović i savjetnik u Ministarstvu finansija Dragan Vujošević, rukovoditeljka odjeljenja za inspekcijski nadzor Poreske uprave u Podgorici Rajka Simonović, samostalni savjetnik Poreske uprave Aleksandar Radulović, poreski inspektori Nevenka Đurović, Branislav Magdelinić, Milijana Radonjić i Slavojka Savić, osnivač i izvršni direktor preduzeća ,,Braća Kolić“ i ,,Migi“ iz Bijelog Polja Refad Kolić, ovlašćeni zastupnik kompanije ,,Trend trade“ iz Podgorice Dragan Kovačević, odgovorno lice podgoričke kompanije ,,Okov“ Bojan Rašović, ovlašćeni zastupnik kompanije ,,Sedam-ing“ Mlađen Anđelić, ovlašćeni zastupnik kompanije ,,MK Company“, Aleksandar Milekovski, Milo Jaredić, Sonja Ivanović, Miloš Vukotić i Nikola Pavićević.
Na optužnici se nalazi i devet kompanija preko kojih su optuženi vršili malverzacije.
Matrica
Martinović, Đurović, Perović, Simonović i Vujiošević uhapšeni su 24. januara 2020. godine, sa još tri osobe, u nastavku akcije „Klap“.
Iz policije je tada rečeno da su aktuelni i bivši visokopozicionirani službenici Poreske uprave i Ministarstva finansija, zajedno sa odgovornim osobama u kompanijama koje su optužene, osnovali su kriminalnu organizaciju kako bi zloupotrebom položaja i falsifikovanjem izvještaja ostvarili imovinsku korist u vidu nezakonitog povraćaja PDV kredita.
Na ovaj način, osumnjičeni su od novembra 2011. do kraja 2019. godine budžetu Crne Gore pričinili štetu od 3.500.000 eura.
Kako je pojašnjeno, poreski inspektori su u postupku inspekcijskog nadzora kao valjane priznavali fakture koje su izdavale osumnjičene kompanije za robu i usluge koje nijesu isporučene, pružene, plaćene, niti izvršene.
Na osnovu tih fiktivnih faktura od strane poreskih službenika su sačinjavana nezakonita rješenja o povraćaju PDV-a.
Specijalno tužilaštvo je pregledom dokumentacije došlo do podataka da su odgovorne osobe u firmama naručiocima predavale zahtjeve Poreskoj upravi da im se povrati ulazni PDV po takvim neplaćenim fakturama.
U saopštenju Uprave policije je precizirano da su Perović i Vujošević, kako se sumnja, kao članovi drugostepene komisije Ministarstva finansija, suprotno članovima Zakona o opštem upravnom postupku, protivpravno obustavili upravni postupak naplate poreske obaveze za jedno pravno lice.
Ranija hapšenja
Osam mjeseci prije hapšenja visokopozicioniranih državnih službenika, početkom maja 2019. godine u okviru akcije „Klap“, lisice na ruke stavljene su 22 osobe zbog sumnje da su finansijskim malverzacijama državnu kasu oštetile za pet miliona eura.
Iz tužilaštva je tada saopšteno da su preduzeća čiji su vlasnici Ivan Vuković, Dragoslav Lakić, Radomir Karadžić, i sa njima povezana lica, omogućila vlasnicima više desetina preduzeća da steknu protivpravnu imovinsku korist, jer su izvukla više od 20.000.000 eura u gotovini po osnovu fiktivnih poslovnih odnosa, čime su pričinili 5.000.000 eura štete budžetu.
Nekoliko mjeseci kasnije, u avgustu 2019. godine, ponovo je uhapšen ovlašćeni zastupnik kompanija ,,A Cop“, ,,A Cop MNE“ i ,,PS gradnja“ Bojan Petričević. Lisice na ruke su stavljene i vlasniku kompanije ,,Viner co“ Saši Jokiću. Oni su tada označeni kao organizatori četrnaestočlane grupe koja je preko devet firmi utajom poreza i prevarom oštetila državnu kasu za oko četiri miliona eura.
Izvor : Analitika