mladi nkTivatski karatisti nastup su završili sa sedam zlatnih, 17 srebrnih i 16 bronzanih medalja, prenosi Fosmedia. Podgorička Iskra osvojila je drugo mjesto u generalnom plasmanu sa 14 zlatnih, sedam srebrnih i 11 bronzanih medalja, dok je treće pripalo pljevaljskom Risu sa osam zlatnih, devet srebrnih i tri bronzane medalje. Turnir, koji je 15. put održan u Nikšiću, okupio je više od 350 karatista iz 25 klubova iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Takmičari su se nadmetali na tri borilišta, u katama i borbama, u konkurenciji pionira, nada, kadeta i juniora. Organizator turnira bio je Karate klub Onogošt, a pokrovitelj Sekretarijat za sport Opštine Nikšić. "Zadovoljan sam masovnošću i kvalitetom prikazanih borbi. Zahvaljujem se svim učesnicima na fer i korektnom odnosu, kao i Opštini Nikšić na pomoći oko organizacije jedne od najmasovnijih sportskih manifestacija koje se održavaju u septembarskim danima kulture, kazao je direktor Karate kluba Onogošt, Dragoljub Fatić agenciji Mina. Učesnike turnira pozdravio je i poželio im dobrodošlicu, novi predsjednik kluba Vladimir Mrvaljević, a takmičenje je otvorio sekretar sekretarijata za kulturu i sport Nikšića, Milan Korać. Takmičenjem su rukovodili Ivan Bajić i Slavko Todorović, a sudijskom komisiljom Predrag Perković.

Balkansko prvenstvo u karateu za seniore i veterane, održaće se u Podgorici od petka do nedelje.

 

Na pomenutom prvenstu očekuje se učešće 298 karatista iz 13 država, najavljeno je iz Karate saveza.

 

Crnogorski karate predstavljaće 28 takmičara – devet u katama i 18 u borbama kod seniora, a Crna Gora imaće i jednog predstavnika u konkurenciji veterana.

 

Predvodiće ih selektori Milena Milačić i Tijana Popović u katama, odnosno Almir Cecunjanin i Žarko Raković u borbama.

 

U katama pojedinačno nastupiće Vladimir Mijač, Kenan Nikočević, Arijan Kočan i Lazar Seukulić u muškoj, a Mila Mraković, Maša Đukanović i Arijana Kočan u ženskoj konkurenciji.

 

Muški kata tim činiće Vladimir Mijač, Kenan Nikočević, Arijan Kočan i Nikola Milić, a ženski Mila Mraković, Maša Đukanović i Džena Canović.

 

U borbama, u muškoj konkurenciji, za medalje boriće se Matija Bojić, Ognjen Otašević i Ognjen Bjelajac (do 60), Nenad Dulović (do 67), Lazar Jovović, Nemanja Mikulić i Emre Saljiu (do 75), Nikola Malović, Dušan Bijelić i Lazar Kosović (do 84), Lazar Potpara i Nemanja Jovović (preko 84).

 

U ženskoj konkurenciji nastupiće Jovana Strujić (do 55), Ana Drašković (do 61), Jovana Stojanović i Vasilisa Bujić (do 68), Milena Jovanović i Dragana Konjević (preko 68).

 

Biće to, nakon skoro tri godine, povratak Drašković i Konjević u reprezentaciju, nakon šampionata Evrope u Poreču.

 

Crnogorski karate predstavljaće i 13 sudija.

 

Pravdu će dijeliti Miodrag Radunović, Toko Raičević, Milica Lučić, Nikola Perunović, Dragan Ćirović, Seida Suma, Dimitrije Đuričković, Tanja Aranitović, Mario Kovačević, Marko Dučić, Aleksandra Šljivančanin, Milica Mićović i Milica Bura.

 

Nadmetanja na podgoričkom šampionatu sudiće 55 internacionalnih sudija.

 

Predsjednik Karate saveza, Predrag Perković, kazao je da je predstojeći šampionat treće balkansko prvenstvo koje crnogorska asocijacija organizuje u posljednje tri godine.

 

“Kontinuitet povjerenja koje dobijamo od Balkanske karate federacije jasan je signal kredibiliteta koji Karate savez Crne Gore uživa u Balkanskoj karate federaciji. Mi ćemo dati sve što je do nas da to i ovog puta opravdamo”, rekao je Perković agenciji MINA.

 

On je naglasio da, iako je na prošlogodišnjem Balkanskom prvenstvu za seniore u Tirani osvojeno prvo mjesto u generalnom plasmanu, crnogorski karatisti nemaju rezultarski pritisak.

 

“Za nas je ovo, prevashodno, još jedna jaka provjera na putu ka glavnom takmičenju, a to je Evropsko prvenstvo u Zadru. Na bazi prikazanog na dva turnira Serije A, u Atini i Larnaki, putanja nam je dobra i vjerujemo da će se to dodatno potvrditi i na ovom šampionatu”, rekao je Perković.

 

On je pozvao sve ljubitelje borilačkih sportova da u sportskom kompleksu Verde uživaju u vrhunskom karateu i isprate kvalitetne borbe više osvajača evropakih i svjetskih medalja.

 

Sjutra, prvog takmičarskog dana, na programu su kate pojedinačno kod muškaraca, borbe u ženskoj konkurenciji, u svim kategorijama, kao i nadmetanja veterana.

 

U subotu, u 12 sati, planirano je svečano otvaranje, a prije njega na programu su kate pojedinačno u ženskoj konkurenciji.

 

U nastavku takmičarskog dana predviđene su borbe pojedinačno kod muškaraca.

 

U nedjelju, posljednjeg takmičarskog dana, na programu su ekipna takmičenja, u katama i borbama.

 

Sva tri dana takmičenje u dvorani Verde počeće u devet sati.

 

Izvor: MINA