Memorijalni šahovski turnir „Vladimir Bato Kontić“, Nikšić, Šahovski savez

Memorijalni šahovski turnir Vladimir Bato Kontić počinje danas 16. i trajaće do 22. aprila u nikšićkom hotelu Onogošt, saopšteno je iz Šahovskog saveza.

Turnir, koji će biti organizovan u spomen na rano preminulog šahistu, je međunarodnog karaktera i izuzetne jačine.
Okupiće 20 igrača iz deset država svijet, sa prosječnim rejtingom 2.425.
To ga čini jednim od najjačih šahovskih turnira odigranih u novijoj šahovskoj istoriji Crne Gore.
Najavljeno je učešće vodećeg turskog šahioste, velemajstora Sanala Vahapa, Pjera Luiđija Basa iz Italije, kao i mladih nada svjetskog šaha, Ajdina Sulejmanlija iz Azerbejdžana i Daniela Darda iz Belgije.
Domaće igrače predvode velemajstor Nikola Đukić i aktuelni prvak Crne Gore, Blažo Kalezić.
Učestvovače i internacionalni majstor Luka Drašković, kao i FIDE majstori Aleksandar Tomić i Nikola Potpara, kao i Božidar Kisić.
Crnu Goru će predstavljati i aktuelni prvak svijeta za slabovide i slijepe, intermajstor Predrag Nikač, kao i njegov kolega po tituli, Marko Krivokapić.
Na turniru će i nastupiti dvije dame, ženski velemajstor i nosilac titule muškog intrnacionalnog majstora, Julija Osmak iz Ukrajine, kao i seniorska prvakinja Srbije, Teodora Injac, koja je nedavno u Podgorici osvojila titulu ženskog velemajstora.
Igraće se po švajcarskom sistemu, biće odigrano devet kola, a tempo igre je sat i po za četdeset poteza, plus pola sata za ostatak partije, uz bonifikaciju od 30 sekundi, od prvog poteza.
Kontić je rođen 16. maja 1970. godine, a tragično je izgubio život po povratku sa turnira u Parizu 25. aprila 1990.
U kratkoj, ali bogatoj šahovskoj karijeri osvojio sve značajne turnire jugoslovenskog pionirskog i omladinskog šaha, a na međunarodnoj šahovskoj sceni parirao je uspješno igračima od kojih su mnogi i danas u samom vrhu drevne igre.