Tradicionalna kulturna manifestacija 25.Nikšićki književni susreti počela je večeras i do nedjelje uveče Nikšić će biti domaćin brojnim poznatim piscima i univerzitetskim profesorima iz Crne Gore i regiona.
Književne susrete otvorio je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević ističući da je manifestacija jedna od aktivnosti lokalnih institucija i Javnih ustanova koje Opština „najrađe finansira i najrađe pomaže“.

„ Evo već druga godina ovi susreti odišu nekom prefinjenošću i gospodstvenošću koja je Nikšiću nekada bila svojstvena, a sada se polako vraća, ne bih rekao na mala vrata već ipak na velika“, kazao je Kovačević.

Uz podršku Opštine i Ministarstva kulture Nikšićke književne susrete organizuje Javna ustanova Narodna biblioteka „Njegoš“.
„Čestitamo organizatoru, direktorici Bojani Obradović na odabiru pisaca koje na ovim susretima treba sresti, kao i na odabiru knjiga koje ćemo sresti na ovim 25. Nikšićkim književnim susretima“, rekao je Kovačević.

Književna manifestacija ove godine odvija se pod motom ,,Dakle, pisanje bi, i uoči Apokalipse, još uvijek imalo smisla“.

„Iskoristiću ovaj citat Umberta Eka da bi pisanje i uoči same Apokalipse imalo smisla, a ja bih se samo nadovezao na to rekao i da bi susret uoči same Apokalipse sigurno imao smisla.Tako da ćemo nastaviti da se sretamo i neka su sa srećom ovi 25. Nikšićki književni susreti, pa da se sretamo sve do te Apokalipse“,poručio je Kovačević.
Govoriti o kulturi čitanja ljudima koji dođu na otvaranje tradicionalne književne manifestacije, kazala je direktorica Biblioteke „Njegoš“ Bojana Obradović, možda je i suvišno, ali poslati poruku o tome da je knjiga simbol svih vrijednosti koje se tiču znanja i saznanja naša je zajednička obaveza.
Na tu poruku, istakla je ona, ukazivali su Nikšički književni susreti još od 1969. godine kada su osnovani i kada su počeli da okupljaju velikane pisane riječi kao što su: Mihailo Lalić, Meša Selimović, Desanka Maksimović, Vesna Parun, Dobrica Ćosić, Stevan Raičković, Zuko Džumbhur, Ćamil Sijarić, Gojko Janjušević, Duško Trifunović, , Mika Antić, Dragan Radulović, Pero Zubac, Vito Nikolić, Dugo Krivokapić i mnogi drugi.

„Danas sa ponosom govorimo o toj tradiciji u čijem utemeljivanju su učestvovali ovi pisci koji su obilježili našu i regionalnu književnost, ali i evropsku i svjetsku, i sa odgovornošću najavljujemo učesnike ovih Književnih susreta – pisce, pjesnike i univerzitetske profesore, koji o svojem kvalitetu govore nagradama koje osvajaju i pozitivnim kritikama koje dobijaju u oblasti književnosti i nauke o književnosti“, rekla je Obradović.
Kako je kazala, sigurna je da će program ovogodišnjih susreta biti na nivou standarda po kojem je Biblioteka ,,Njegoš“ prepoznata pa će uspješno završiti ovu godinu u kojoj je ta ustanova pokrenula novu trodnevnu književnu manifestaciju ,,Karneval romana“, organizovali su i drugi Jesenji sajam knjiga ,,Anderva book“, upriličili su nekoliko ciklusa edukativnih radionica za djecu i za neke od njih dobili nagradu za inovativnost u obrazovnoj praksi, a bili su i autori projekata ,,Medijska pismenost“ u saradnji sa Filološkim fakultetom UCG i projekta ,,Upoznajmo francuski jezik i kulturu“ u saradnji sa Francuskim institutom u Crnoj Gori.

Biblioteka „Njegoš“ je ove godine, navela je Obradović, upriličila i na desetine književnih i autorskih večeri, tribina, predavanja, promocija i okruglih stolova u kojima smo ugostili mnogo pisaca, pjesnika, univerzitetskih profesora, predstavnika institucija obrazovanja, kulture i nauke, predstavnika NVO sektora, stranih ambasada i fondacija, kao i mnogo samostalnih umjetnika sa kojima su sprovodili kampanju čitanja, promovisali prave vrijednosti sadržane u pojmovima multikulturalnosti, znanja, tolerancije i ukazali na važnost kulture u društvu koje treba da bude svjesno bogatstva svoje kulturne baštine, ali i otvoreno prema Evropi i svijetu.
Nakon svečanog otvaranja promovisane su knjige prošlogodišnjih pobjednika konkursa Nikšićkih književnih susreta, Radomana Čečovića, Milene Perović i Hazira Župljanina, a moderator večeri je bila dr Gordana Kustudić.

Susreti se nastavljaju sjutra u 12,45 h programom za djecu „Novogodišnja čarolija“, a učestvuju članovi Kluba malih-velikih pisaca Biblioteke „Njegoš“. U 17,30 h prof dr Ana Stišović Milovanović održaće predavanje „Andrić i Crnjanski između Istoka i Zapada“, a moderatorka će biti Tamara Pejović Labudović.
U 19 h biće promovisana knjiga „Osmi povjerenik“ autora Renata Baretića, a moderatorka će biti mr Ksenija Rakočević.
Svi programi ovogodišnjih Nikšićkih književnih susreta odvijaju se u Gradskoj kući.

Izvor: RTNK