mladi niksica

Pobjednica ovogodišnjeg izdanja ,,Pjesme Evrovizije” u Lisabonu je Izraelka Neta sa pjesmom ,,Toy”, piše Magazin MNE.
Crnogorski žiri dao je maksimalan broj poena Srbiji.
Nagrada ,,Marsel Bezenson” za najbolju kompoziciju pripala je bugarskom sastavu ,,Equinox” za pjesmu ,,Bones”. Priznanje novinara za najbolju pjesmu pripalo je Francuzima ,,Madame Monsieur” za pjesmu ,,Mercy”. Nagradu za najbolji nastup dobila je Kipranka Eleni Fureira.
Takmičenje je otvorio predstavnik Ukrajine Melovin sa numerom ,,Under the ladder“, a zatvorio izuzetni italijanski dvojac Ermal Meta i Fabricio Moro u pjesmi koja je nosila moćnu poruku ,,Non mi avete fatto niente“.
Nastupilo je 26 predstavnika zemalja – Ukrajina, Španija, Slovenija, Litvanija, Austrija, Estonija, Norveška, Portugal, Velika Britanija, Srbija, Njemačka, Albanija, Francuska, Češka, Danska, Australija, Finska, Bugarska, Moldavija, Švedska, Mađarska, Izrael, Holandija, Irska, Kipar i Italija.
Prvi put gledaoci su čuli uživo predstavnike ,,velike petorke“. Prelijepi nastup i numeru ,,Tu cancion“ imao je španski ljubavni par Amaja i Alfred, Portugal je divnom pjesmom ,,O Jardim“ predstavila Klaudija Paskoal, Veliku Britaniju djevojka moćnog glasa Suri sa numerom ,,Storm“, Njemačku momak prelijepog glasa Mihael Šulte u dirljivoj pjesmi posvećenoj njegovom ocu koga je izgubio kada je imao 14 godina ,,You let me walk alone“, Francusku bračni par ,,Madame Monsieur“ sa predivnom numerom ,,Mercy“ o bebi sa imigrantskog broda i za kraj italijanski dvojac Meta/Moro u upečatljivom nastupu u pjesmi ,,Non mi avete fatto niente“.
Ono što je bilo zanimljivo jeste da je na nastupu predstavnice Velike Britanije Suri gledalac iz publike istrčao na binu i oteo joj mikrofon. Ovaj gledalac završio je u policiji. Organizatori su Suri ponudili da opet otpjeva pjesmu, ali iz njenog tima rekli su da su ponosni kako je protekao prvi nastup te odbili ponudu.
U revijalnom dijelu publika je bila u prilici da uživa u posebnosti Portugala kroz numere Ane Mure, Marise, Beatbombersa, Branka, Sare Tavareš i Plutonia, Majra Andrade, Dina D’Santiaga, Salvadora Sobrala i Kaetana Veloza.
Objavljeni su i rezultati polufinala. Vanja Radovanović bio je 16. od 18 takmičara, sa 40 poena.