Mladi Nikšića

Prodaja placeva za gradnju kuća u Crnoj Gori znatno je oslabila poslije investicionog buma, što se nije promijenilo ni do danas. U agencijama za nekretnine kažu da se mnogo manje kupuju placevi nego stanovi, prenosi Pobjeda.

Ne očekuju se veće promjene ni u narednom periodu, jer Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata, koji je usvojen 30. septembra, ne nudi stimulanse za gradnju kuća u odnosu na prethodni, ali ni destimulanse.
Marketing menadžer u Stan dileru Bojan Batrićević kaže da opada potražnja za placevima.
“Iskustvo kroz kontakte u ovom poslu govori da na teritoriji Podgorice potražnja za placevima opada posljednjih godina. Više se traže stanovi i poslovni prostori ili gotove kuće. Placevi se više kupuju na seoskim područjima”, kaže Batrićević.
Podsjetimo da je Vlada prije nepun mjesec usvojila dva podzakonska akta na Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata kojim je definisano da naknada za izdavanje urbanističko-tehničkih i tehničkih uslova za izradu tehničke dokumentacije iznosi 50 eura za zgrade a 100 eura za inženjerske objekte. Drugim aktom je definisano da minimalna suma osiguranja od profesionalne odgovornosti u oblasti izgradnje objekata koju plaća privredno društvo iznosi najmanje 100.000 eura za firmu koja obavlja djelatnost izrade tehničke dokumentacije i građenja objekta, odnosno izvođenja pojedinih radova na građenju, a 200.000 eura firma koja obavlja djelatnost revizije tehničke dokumentacije, odnosno stručnog nadzora nad građenjem objekta.
Na koji način će se to odraziti na cijenu gradnje pokazaće naredni period.
Rukovodilac Direkcije za strateški razvoj građevinarstva u Direktoratu za građevinarstvo u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Tatjana Vujošević, Pobjedi je kazala da se troškovi za početak gradnje kuće po novom Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata u odnosu na dosadašnji razlikuju samo u obaveznosti plaćanja naknade za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za izradu tehničke dokumentacije, koja u ovom slučaju iznosi 50 eura.
“Sve ostale naknade su ostale iste i, kao i dosad, zavise od mnogo faktora. Tako, visina komunalne naknade varira od veličine, namjene objekta i grada u kom se gradi. Visina naknade za gradnju objekta kuće će zavisiti prije svega od grada u kojem se namjerava graditi, a potom i zone u okviru tog grada. Sve ostale naknade prema administraciji su i prethodnim zakonom ukinute, a ovaj zakon predstavlja kontinuitet prethodnog u pogledu oslobađanja investitora od plaćanja takse, naknade, odnosno drugih troškova za izdavanje saglasnosti, mišljenja i drugih dokaza po posebnim propisima, kao i procedura da ih sam pribavlja”, pojasnila je Vujošević.
Marketing menadžer u Stan dileru Bojan Batrićević kaže da, po podacima koje oni imaju, kvadrat placa u Crnoj Gori se kreće od dva eura, koliko se može naći na seoskim područjima, do 1.000 eura, koliko dostiže na atraktivnim lokacijama na primorju.
“U Podgorici se kvadrat placa u gradu nudi od 100 do 300 eura, a u okolini od 15 do 60 eura. U Kotoru od 100 do čak 1.000 eura, a u okolini od 20 do 100 eura. U Tivtu kvadrat placa se kreće od 100 do 500 eura, a u okolini od 100 do 150 eura. U Budvi kvadrat u gradu se uglavnom kreće od 150 do 300 eura, a u okolini od 80 do 100 eura. U Baru od 100 do 300 eura, a u njegovoj okolini od 10 do 100 eura; u Herceg Novom od 100 do 250 eura, a u okolini od 20 do 50 eura. U Ulcinju od 100 do 200 eura, u okolini od 20 do 50 eura. Na Cetinju je od 2 do 100 eura, Kolašinu od 5 do 100 eura i na Žabljaku u globalu od pet do 40 eura”, kaže Batrićević.
Izvršni direktor Crna Gora media, firme specijalizovane za predstavljanje nekretnina putem interneta, Dušan Radević kaže da je u dosadašnjem dijelu godine bilo oko 3.500 oglasa za prodaju (najviše), kupovinu i davanje u zakup placeva.
“Tokom 2016. bilo ih je oko 3.000, što je povećanje ponude za 16 do 17 odsto. Od početka 2017. oglasi za sve nekretnine na portalu crna.gora.me su pregledani oko 570.000 puta. U istom periodu prošle godine bilo je oko 610.000 pregleda. Može se zaključiti da je interesovanje za promet nekretnina opalo za oko šest do sedam odsto”, objašnjava Radević i podsjeća da oglašivači nijesu obavezni da ističu cijene.
Zanimljiv je podatak da je, u poređenju sa istim periodom prošle godine, ove u porastu interesovanje za nekretnine kod posjetilaca portala iz Crne Gore.
“Prošle godine je zabilježeno oko 88.000 sesija, dok je ove ta brojka oko 95.000. To je porast interesovanja za 7 do 8 odsto”, objašnjava on.