Mladi NK

 

Pjesničke večeri Blagoja Bakočevića biće upriličene prvog i drugog oktobra 2018. godine u Nkšiću odnosno Podgorici.

U ponedeljak, prvog oktobra sa početkom u 19:00 časova pjesničko veče organizuje Društvo crnogorsko – ruskog prijateljstva “Sveti Georgije”, u Robnoj kući u Nikšiću, dok će drugog oktobra pjesničko veče biti upriličeno u Knjižari Matice srpske u Podgorici.
Blagoje Baković je srpski književnik, rođen je četvrtog aprila 1957. godine u Bojištimakod Bijelog Polja. Živi u Vrbasu.
Osnovnu školu pohađao je na Slijepču Mostu i u Ravnoj Rijeci, gimnaziju u Bijelom Polju, a studije književnosti na Nastavničkom fakultetu u Nikšiću i Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Osim poezije, piše i esejistiku.

Izdao je veliki broj knjiga kao i knjiga za djecu.
Dobitnik je književnih nagrada i priznanja: “Blažo Šćepanović”, “Zaloga”, “Libertas”, “Kočićevo pero”, “Risto Ratković”, “Iskra culture”, KP3 Vojvodine, “Zlatna struna”, Smederevske pjesničke jeseni, “Čarnok”, KP3 Vrbas, Oktobarska nagrada oslobođenja Vrbasa i drugih.
Godine 2005. dodijeljana mu je nagrada “Milice Stojadinović Srpkinja” za ukupno djelo na srpskom jeziku.
Zajedno sa pjesnikom Matijom Bećkovićem, je dobitnik nagrade “Pečat varoši sremskokarlovačke” za knjigu “Sećanje na mrave”.

Dobitnik je međunarodnih nagrada za književnost za decu “Bulka” i “Dragomir Đorđević”.

Dobitnik je međunarodne nagrade Saveza pisaca Rusije “Konstantin Simonov”, za knjigu izabranih pesama “Put” objavljene na ruskom jeziku.

Za ukrepljenje međunarodnih kulturnih i duhovnih veza, dobitnik je nagrade Međunarodne asocijacije vitezova, sa zlatnom medaljom i likom Nikolaja Fedoroviča Fedorova.

Za ukupno delo, a za verno služenje otadžbinskoj literaturi, Savez pisaca Rusije, Podružnica Moskovskih pisaca i prevodilaca, dodelila mu je nagradu “Anton Pavlovič Čehov”.

Za izuzetan doprinos razvoju kulture u Republici Srbiji i svesrpskom kulturnom prostoru dodeljena mu je “Vukova nagrada” za 2010. godinu.

Za knjigu pesama “Čehovljev kofer” Savez pisaca i prevodilaca evroazijskih država i Savez pisaca Rusije, Podružnica moskovskih pisaca, dodelila mu je nagradu “Vladimir Majakovski”.

Ministarstvo za kulturu uprave grada Moskve, dodelilo mu je međunarodnu nagradu “Zlatno pero” 2011.

Za knjigu pesama “Čehovljev kofer” objavljenoj dvojezično na srpskom i ruskom jeziku, dodeljena mu je međunarodna nagrada slovenskih država, diploma “Zlatni vitez” 2012.

Vlada Republike Srbije 2012. godine dodelila mu je nagradu za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi.

Za izuzetan doprinos afirmaciji srpske književnosti i kulture, dobio je “Vidovdansku pjesničku povelju” na Romaniji, 2014.

Za knjigu pesama, “Vajar spava među kamenjem”, u izdanju Kairosa iz Sremskih Karlovaca, 2014. dobio je nagradu “Jefimijin vez”, za knjigu godine.

Dobitnok je nagrade, “Lenkin prsten”, za pesmu “Puna je tišina” koja je proglašena najlepšom ljubavnom pesmom srpskoga jezika u 2014. godini.

Književni časopis za decu “Vitez” i Beogradski festival pisaca za decu “Vitezovo proleće” dodelili su mu “Nagradu za životno delo”, za izuzetan doprinos u književnom stvaralaštvu za decu, za 2015. godinu.

Savez pisaca Rusije, Podružnica moskovskih pisaca i prevodilaca, Povodom 60-te godine svog postojanja, kao svome počasnom članu dodelila mu je jubilarnu, zlatnu medalju, za verno služenje Ruskom slovu, na Vidovdan, 2015.