U narodu je ostala izreka da je pijaca “meki trbuh grada”. Dakle, ako vidimo da na pijaci imamo dobru ponudu; izobilje izbora, kvalitet, kvantitet i cijene koje zadovoljavaju i prodavce i kupce, to je znak da je kolektivna egzistencija ušuškana u “sveti” zakon komfomizma.

Kupovina hrane i ostalih potrepština na pijaci, može se nazvati patriotskim činom jer time podržavamo male prodavce, proizvođače, berače i pravimo taj, ne veliki, ali izuzetno značajan profit za njih i njihove porodice, dok trgovinom u supermarketima, pravimo profit većinom stranom kapitalu koji pojedince čini previše bogatim.

 

Mi smo i ovog ponedjeljka pošli do naše pijace da vidimo cijene i pitamo prodavce i kupce kako su zadovoljni trgovinom.

 

Cijene su sljedeće (kg/€) :

1.50 € crni luk

2.00 € Kruške

1.50 € Šljiva

2.00 € Bijelo i crno grožđe

0.50 € Crvena kartola

0.60 € Žuta krtola

2.00 € Smokve

2.00 € Paprike

0.30 € Ulcinjska lubenica

0.50 € Peršun

6.00 € Rovački bijeli luk

5.00 € Kupina

7.00 € Borovnica sa Bjelasice

 

Što se tiče cijena mliječnih proizvoda one se mnogo ne mijenjaju tokom cijele godine.

 

4.00 € Mladi sir sa Lukavice

20 € Skorup iz mješine

Oko 25 € Ovči, morački skorup

4.00 € Sir prljo

 

Uskoro kreću i hladniji dani, pa predlažemo da kupite i uređenu vunu koje se kilogram može kupiti za tričavih 1.20 €. Vrlo zdrav materijal, pletenje i predenje smiruje živce a mnogo se rada i muke uloži da se dobije jedan jedini čupak čiste vune.

 

Razgovarajući sa kupcima, većina nam kaže da su zadovoljni cijenama ali da jednostavno nemaju para da kupe sve što im treba.

 

Što se tiče prodavaca mliječnih proizvoda, oni su, većinom, zadovoljni prodajom ali to nije slučaj sa voćarima.

 

“Evo, pogledajte ove kruške, kupujemo ih za 1.50 €, plus prevoz, prodajemo za 2.00 € i ako ih odmah ne prodamo, moramo ih baciti. Nema narod para. Samo kupujemo i bacamo.”

 

Imamo i onih koji drugačije misle pa od jedne starije žene saznajemo sljedeće:

 

“Na pijaci sam 20 godina i nikad nijesam imala problema sa prodajom. Moraš da spuštiš cijenu, fino i ljudski sa mušterijama i nemaš problema.”