Nevladina organizacija (NVO) Zero Waste Montenegro pokrenula je nacionalnu peticiju tražeći od nadležnih organa i Vlade Crne Gore da zabrane upotrebu plastičnih kesa u Crnoj Gori počev od 2018. godine, saopšteno je danas iz te NVO, pišu Vijesti.

“Prikupljeni potpisi biće poslati zajedno sa otvorenim pismom ministru održivog razvoja i turizma. Uz podršku ostalih NVO, Zero Waste Montenegro će zahtijevati od Vlade da pri donošenju odluke o ovom pitanju prati brojne pozitivne primjere zemalja koje su već zabranile upotrebu plastičnih kesa. Više od 1.000.000 kesa svakoga dana u Grnoj Gori biva ponuđeno potrošačima, dok najveći broj istih biva odbačen već u narednih 15 minuta. Ove kese ostaju stotinama godina u prirodi, cak i biorazgradljive kese ostaju zadržavajući se dovoljno dugo i vršeći negativan uticaj na biljni i životinjski svijet, a posljedično i na naš lanac ishrane”, poručili su iz Zero Waste Montenegro.

Oni pozivaju građane da potpišu peticiju već danas i pridruže se zajedničkom pokretu kojim će se zabraniti upotreba plastičnih kesa u Crnoj Gori.

Peticiju možete potpisati na linku: https://www.change.org/p/zabrana-plasti%C4%8Dnih-kesa-u-crnoj-gori-ban-single-use-plastic-bags-in-montenegro