porodica

Vrijeme izolacije, uslovljeno globalnom pandemijom, doprinijelo je da se u porodici razvije veći stepen bliskosti, tokom zajedničkih obroka.To su pokazali prvi rezultati naučnog istraživanja profesora Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore.

Profesor ovog fakulteta Dragan Krivokapić navodi da je istraživanje realizovano na osnovu dobrovoljnog anonimnog onlajn anketiranja 1.232 roditelja djece – učenika osnovnih i srednjih škola iz sve tri regije Crne Gore.
Tema istraživanja glasila je: “Načini na koje djeca provode slobodno vrijeme i njihove svakodnevne navike tokom perioda od uvođenja privremenih mjera radi sprečavanja širenja novog Korona virusa”, sa posebnim akcentom na aktivno vrijeme posvećeno fizičkom vježbanju u kućnim uslovima.
“Roditelji su, u grupi pitanja kojom se ispitivao nivo bliskosti članova porodice, pretežno navodili da se tokom perioda od uvođenja privremenih mjera u njihovoj porodici znatno više obraćala pažnja na kvalitet pripremanja hrane, da su članovi njihove porodice mnogo češće nego ranije ručali i večerali zajedno i značajno se zbližili”, kazao je Krivokapić.
Ovi rezultati svakako, dodaje on, ukazuju na pozitivne aspekte homogenizacije porodice tokom protekla dva i po mjeseca, koja je zbog “savremenih trendova” i ubrzanog tempa života u savremenim uslovima života i rada, sve manje provodila vremena na okupu.
Privremeni prestanak odlaska učenika u školu i pridržavanje mjera ostajanjem kod kuće, djeca su se, kao i svi, suočila sa potrebom nove organizacije svakodnevnih aktivnosti i promjenom navika i ustaljenog načina provođenja slobodnog vremena.
“Roditelji su tokom prethodna dva i po mjeseca provodili sa svojom djecom mnogo više vremena nego prije uvođenja privremenih mjera radi sprečavanja širenja novog Korona virusa (SARS-CoV-2). Ta okolnost je nesumnjivo omogućila roditeljima znatno objektivniji uvid u navike i načine na koje su njihova djeca provodila slobodno vrijeme tokom pomenutog perioda”, naveo je Krivokapić.
Uviđajući značaj razvijanja i jačanja imunološkog sistema kao prirodne odbrane organizma od virusa, bakterija i drugih mikroorganizama, on navodi da je preko 90% anketiranih roditelja iskazalo da će u narednom periodu posvetiti znatno više pažnje jačanju imunog sistema svoje djece kroz odgovarajuću ishranu, fizičku aktivnost i formiranje zdravih životnih navika svoje djece.
“Roditelji su pokazali da je period od uvođenja privremenih mjera kod njih razvio svijest o značaju fizičke aktivnosti. Naime, vremensko ograničenje mogućnosti boravka i kretanja na otvorenom prostoru, nemogućnost korišćenja sportsko-rekreativnih terena i sl. doprinijelo je shvatanju važnosti usvajanja aktivnog životnog stila kao i značaja redovnog sportsko-rekreativnog vježbanja”, istakao je profesor Krivokapić.
Na pitanje da li će savjetovati svoje dijete da se mnogo više kreće i bavi sportsko-rekreativnim aktivnostima nakon što se potpuno otkloni opasnost od novog Korona virusa i budu ukinute privremene mjere, preko 95% roditelja je odgovorilo potvrdno. Takođe, skoro isti broj anketiranih roditelja smatra da nedostatak fizičke aktivnosti može da uspori i naruši pravilan rast i razvoj djece, kao i da predugo sjedenje ispred računara, tableta, televizora uz stalno korišćenje smart telefona može da naruši pravilan rast i razvoj djece.
Krivokapić kaže da su ovo samo neka od zapažanja, nakon prvog uvida u dobijene odgovore.
“Detaljnija statistička obrada dobijenih rezultata, tek treba da uslijedi i omogućiće će objektivniji uvid u načine na koje su djeca provodila slobodno vrijeme tokom perioda od uvođenja privremenih mjera”, zaključuje on.

loading…