Na zajedničkom sastanku u Podgorici na kojem su učestvovali penzioneri iz opština sa sjevera Crne Gore na poziv penzionera iz Podgorice i Nikšića, dogovoreno je zajedničko djelovanje svih penzionera u Crnoj Gori, u cilju poboljšanja statusa penzionera.

“Na satanku su razmatrana aktuelna pitanja materijalnog, socijalnog i opšte društvenog položaja penzionera, u svijetlu ocjena o radu, negativnim pojavama i stanju u opštinskim organizacijama udruženja penzionera”, navodi se u zajedničkom saopštenju.
Kako su naveli, položaj penzionera u cjelini gledano je nezadovoljavajući.
“Penzioneri sa najnižim primanjima su na ivici gladi i siromaštva. Dodatno se pogoršava materijalni položaj penzionera usljed stalnog rasta cijena osnovnih životnih namirnica koje u zadnjih nekoliko mjeseci bilježe enormna povećanja, a čiji trend nije zaustavljen. Penzioneri sa prosječnim primanjima koja ni sa zadnjim usklađivanjem od 2,12 odsto nijesu dostigla iznos od 300 eura, jedva preživljavaju. Ni o ostalim pitanjima od suštinskog značaja za penzionere kao što su zdravstvena zaštita, briga o starim, bolesnim i iznemoglim penzionerima i sl se ne vodi dovoljno računa”, dodaje se u saopštenju.
Stim u vezi u prvi plan se postavlja pitanje obaveza i odgovornosti rukovodstava penzionerskih organizacija u opštinama i na nivou Saveza.
“Skoro bez izuzetaka Udruženja penzionera koja se deklarišu kao legitimni penzionerski predstavnici ne vode računa o potrebama i interesima svojih članova. Do neslućenih razmjera se zloupotrebjavaju pozicije i funkcije koje su stečene na sumnjiv, nestatutaran i nezakonit način”, piše u saopštenju penzionera.
Osim toga u većem broju opštinskih udruženja prisutan je nerad i javašluk, a ono što je evidentno jeste da se pojedina rukovodstva jedino uspješno bave svojim interesima. Nekima od njih se primanja i apanaže kreću do 700 eura, a ako se uzmu u obzir i druge privilegije onda su ovi iznosi znatno veći.
“Imajući u vidu navedene ocjene, oko kojih nije bilo nesuglasica, jedinstveno je ocijenjeno da se postojeće stanje može promijeniti jedino zajedničkim djelovanjem svih penzionera jer samo dobrom organizacijom i jedinstvenim djelovanjem penzionera moguće su promjene od kojih će koristi imati svi penzioneri a ne samo pojedinci”, zaključuje se u zajedničkom saopštenju Penzionera sa sjevera Crne Gore, Podgorice i Nikšića.