otpušta 600 radnika

Vlasnik kompanije Uniprom KAP Veselin Pejović je naložio otpuštanje 600 radnika KAP-a, saopšteno je danas iz te kompanije.

Podsjetimo, Pejović je juče kazao da se na ovakav potez se odlučio zbog, kako je naveo, odnosa nove vlasti prema njegovoj kompaniji.
“Kompanija Uniprom KAP i njen vlasnik, Veselin Pejović, poslali su službenom poštom stečajnom upravniku i Nebojša Dožiću dopis u kojem su potvrdili ono što je juče i najavljeno, a vezano za prekid radnog odnosa za 600 radnika u KAP-u koji inače imaju pravo na otpremninu, poručili su iz te kompanije.
“Takođe, kako politički poeni hoće preko naših leđa da se dobijaju, iznoseći neistine, u dodatku dostavljamo i potvrdu da smo na bijeloj listi poreskih obveznika. Nama ne moraju da se izvinjavaju zbog neistina, ali građanima bi trebalo”, poručuju u saopštenju.
Podsjetili su javnost na trend rasta plata sa dolaskom Uniproma.
“Podsjećamo javnost da je prije dolaska Uniproma prosječna plata je bila 472 eura, a nakon preuzimanja prosječna plata je danas 792eura. Ukupno neto zarada isplaćeno u periodu od 19.jula 2014.godine zaključno sa januarom 2021. godine iznosi 28.320.108,06 eura . Porezi i doprinosi plaćeni za ovaj vremenski period su 9.269.171.80 eura”, ističu u saopštenju.
Navode da je u razvoj KAP-a do sada uloženo preko 100 miliona eura.
“Do sada se u razvoj KAP-a, uprkos padu cijene aluminijuma na berzi, uložili smo preko 100 miliona eura, a imovinu smo iz korišćenja prevodili u pravo svojine pet godina. U zadnje dvije godine bila je velika kriza u metalskoj industriji, četiri kombinata aluminijuma u Evropi su zatvorena a jedan od njih je i kombinat u Mostaru”, naglašavaju iz Uniproma.
Najavili su da bi godišnji izvoz trebao da dostigne cifru između 200 i 250 miliona dolara. .
“Sa novim fabrikama koje je Uniprom napravio, godišnji izvoz bi trebao da bude u zavisnosti od aluminijuma na berzi između 200 i 250miliona dolara”, poručuju.
Navode, da je Uniprom je samo prema budžetu Crne Gore i državnim kompanijama u periodu od 2014god pa do 31.12.2020god platio