Grupa građana “Alternativa” biće aktivan učesnik protesta koji večeras počinju ispred zgrade Skupštine u Podgorici, saopštio je za portal Mladi Nikšića koordinator i jedan od osnivača te organizacijie Vesko Pejak.

On je kazao da građanski protesti predstavljaju idealnu šansu za promjenu postojeće situacije u društvu.

“Alternativa osjeća dužnost da bude dio svih socijalnih akcija, koje imaju za cilj borbu, u punom smislu te riječi, za bolje uslove života.Ogroman broj građana na ove proteste gleda kao na šansu da se nešto promijeni, a mi želimo da svojim prisustvom povećamo te šanse”, rekao je Pejak.

Prema njegovim riječima, “Alternativa” će i na protestima nastaviti da propagira socijalni vid borbe.

“Imaćemo par performansa, prvi već večeras. Ako nam uspije to da izvedemo imali bi performans “Kafić”, koji govori o tome da većina  naših građana svodi svoju borbu samo na “komentarisanje” u lokalnim kafanama i kafićima, ne dajući doprinos u realnomsvijetu da se nešto zaista i promijeni. Zato je cilj performansa da pokaže da se to mora mijenjati”, kazao je Pejak.

Članovi pokreta „Alternativa“ nezadovoljni su cjelokupnom ekonomsko-socijalnom situacijom u Crnoj Gori i zahtijevaju hitne i korjenite promjene, a nadaju se da će im se u „borbi“ pridružiti još više građana.

Još ranije planirali su radikalizaciju protesta i njihovo širenje na ostale crnogorske gradove . Osnovni vid njihovog otpora su ulični protesti, a glavni motive spremnost i istrajnost građana da im se pridruže u borbi za postizanje postavljenih ciljeva.

Nikšić, grad koji je prije 20 godina bio najveći industrijski centar u Crnoj Gori, sa preko 15 fabrika i 70% zaposlenog stanovništva, postao je grad u kome vlada nezadovoljstvo i siromaštvo. Štrajkovi glađu su svakodnevna pojava zbog neisplaćenih zarada, nepovezanog radnog staža, nepriznatih beneficija.

Z.N.