mladi nk

Naš sugradanin Dragan Turčinović iz Mjesne zajednice Bistrica na najvećoj poljoprivrednoj smotri u jugoistočnoj Evropi ostvario je zapažene rezultate, prenosi RTVNK. U kategoriji likera, voćne i lozove rakije, ponio je pehar sajma, zlatnu i pet srebrnih medalja.

Nagrade su, kako kaže naš sagovornik, rezultat velikog rada i motiv više da se još intezivnije posveti bržem razvoju porodičnog biznisa.
Priča je počela prije 11 godina kada je Dragan Turčinović radni vijek završio u nikšickoj Željezari i odlučio da se intezivnije posveti poljoprivredi. Na početku je to bio samo hobi, priča Dragan, da bi iz godine u godinu proizvodnja likera vrhunskog kvaliteta i ljekovitih rakija prerasla u ozbiljan posao. Kompletna proizvodnja se obavlja na porodičnom imanju u bistričkom naselju, a pored njega uključeni su supruga Venera, spec. biohemije i Marko Lekočević, tehnolog, bez čije pomoći proizvodi ne bi bili prepoznatljivog izgleda i kvaliteta, kako kaže Turčinović.
Prvijenac u lancu proizvodnje bio je srčanik, onda likeri nešto zahtjevnijih tehnologija proizvodnje, a zatim ljekovite rakije. Turčinovići idu korak dalje, pa se bave i preradom šumskih plodova i ljekobilja. Cilj je proizvode plasirati velikim trgovačkim lancima i elitnim hotelima i restoranima na crnogorskom primorju. Za takav poduhvat već ima interesovanja, kaže Dragan uz očekivanje da će u dogledno vrijeme od Uprave za bezbijednost hrane dobiti potrebnu dokumentaciju.
Turčinović ističe dobru saradnju sa IRF-om, nikšićkim Tehnopolisom, a ne izostaje ni podrška Opštine i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.
Proizvodi porodice Turčinović na pravi nacin reprezentuju Crnu Goru. Svaka receptura za određeni proizvod ima svoje specifičnosti i male tajne u pripremi.
Turčinovići usavršavaju porodični biznis, imaju jasne ciljeve i viziju. Poručuju da u narednom periodu planiraju da prošire kapacitete i kupce obraduju novim proizvodima.