Pavle Maksimović, rođen u Gornjem Polju kod Nikšića 1922. godine, jedan je od najistaknutijih crnogorskih avijatičara.
Potomak je porodice iz koje su se četvorica  braće vratila iz Kalifornije u Crnu Goru na poziv otadžbine u vrijeme Balkanskih ratova. Sledeća generacija Maksimovića se borila u partizanskim jedinicama tokom Drugog svjetskog rata, a Pavle je bio mitra po pozivu da se zdravi borci iz jedinica NOVJ pošalju na obuku pilota. Pavle se prijavio pred kraj 1944. godine.

Završio je letačku obuku za pilota napadača Il-2 u Sovjetskom Savezu i po povratku u zemlju, decembra 1947. godine dupe. 1950-ih leteo je na lovcu-bombarder “F-47D” i stigao na dužnost komandanta eskadrile. Krajem 1959. godine godine postavljen je za komandanta Škole rezervnih oficira vazduhoplovstva u Golubovcima.
Šezdesetih godina prošao je obuku helikoptera u Mostaru 782. godine. eskadrile, prvo na britanski S-55 pa na sovjetski Mi-2. Na poziv Izvršnog vijeća Crne Gore 1972. godine, napustio aktivan vojni rok kao potpukovnik i formirao helikoptersku jedinicu Republičkog sekretarijata unutrašnjih poslova Pavle Maksimović je ostao aktivan pilot do 1985. godine.
Proveo je preko deset hiljada sati u vazduhu.