Patak Dača, rođendan

Na današnji dan 1937. godine pojavio se jedan od popularnijih crtanih junaka – Patak Dača.

Patak Dača je bio predvodnik nove vrste crtanih likova koji su izronili tridesetih godina prošlog vijeka.
Takođe, Dača je jedan od likova kojeg je najteže definisati i kome je svaki animator Vorner brosa (Warner Bros Entertainment) dao neki drugačiji epitet.
Prvi put se pojavio 17. aprila 1937. godine i do dan danas predstavlja jednu od glavnih asocijacija na djetinjstvo svih generacija.
Prvi crtać u kom se pojavio, režirao je Teks Ejveri i zvao se Gicin veliki lov. Nije bio ništa inovativno, već klasična lovac/lov priča, po kojoj je studio Vorner bros i poznat, ali je novopečeni lik bio pravo osvježenje za svijet crtaća.
Rana verzija našeg dragog Patka nije bila privlačna. Bio je kratak i zdepast, sa zdepastim nogama i kljunom. Glas mu je pozajmljivao Mel Blank i to će ostati jedina osobina koju mu animatori nikada neće promijeniti. Postavši atrakcija, šarmantni Patak je bio meta raznih kreativnih promjena.
Klampetov Dača
Animator Bob Klampet ga je odmah uzeo pod svoje i ubacio ga u niz crtaća tokom tridesetih i četrdesetih godina. Njegova verzija Dače predstavila ga je kao veselog ludaka, koji konstantno skakuće.
Takođe, Klampet ga je izdužio, učinivši ga višim i tanjim.
Robert Makimson bio je sljedeći koji je uredio sve atraktvnijeg lika.
Pomalo ga je ukrotio i ponovo oblikovao kao prvobitnu verziju okruglog i manje elastičnog patka.
Uparivši ga sa zdravim razumom Duška Dugouška, postao je vješt na riječima i još ćaknutiji. Glumio je čak i u nekoliko crtaća sa ratnom tematikom tokom Drugog svjetskog rata.
Džonsov Dača
Kada je prošao prvi talas oduševljenja, Duško Dugouško je zauzeo mjesto omiljenog lika Vorner Brosa i to je bilo vrijeme kada su reditelji nalazili sve načine da naprave “veliki posao” za Daču.
Nekoliko crtaća ga je smještalo u razne tematike, kao što su parodije, vestern, pa čak i u epizode sa Marvinom Marsovcem. Međutim, Duškov uspon značio je i da, kako bi ostao popularan, Patak mora da postane dio svake epizode sa Dugouškom.
Najbolji način za to bio je da mu postane suparnik, veoma ljubomoran i slavoljubiv. Čak Džons uspio je najbolje da iskoristi tu ideju i redizajnirao je Patka.
Tada je on postao mnogo čvršći kao lik, koji sebe vidi kao onog ko se trudi da opstane, nikako sebičnog. Zapravo, u ovom periodu on je postao potpuno realizovan.
Mnogi kritičari smatraju da je, kao takav, imao svoje najbolje crtaće.
Patak Dača šezdesetih
Nakon što je obustavio rad, a šezdesetih ponovo otvorio svoja vrata, Vorner bros je smjestio Patka Daču kao glavnog zlikovca u crtaćima sa Brzim Gonzalesom.
Ova kuća ulazila je u svoj sumrak, pa je i naš protagonista podlegao promjenama. Postavši otvoreno zao, izgubio je mnoge fanove, a nemali je broj ljudi koji tvrde da su crtaći iz tog perioda čak i kontroverzni.
Sve u svemu, Patak Dača svakako predstavlja jedan oblik revolucije prošlog vijeka, postavljajući temelj svim crtaćima koji su se razvili nakon njegovog lika, a uz koje smo svi rasli.
Bio on na kraju svoje slave zlikovac ili ne, neosporivo je da se svijet crtanog filma prije njega i poslije njega ne mogu ni upoređivati.
Izvor: Danas