Mladi Nikšića

Veliki broj praznih štandova, mnoštvo supermarketa i piljara, nelojalna konkurencija i loša infrastruktura okruženja, samo su jedni od razloga zbog kojih pijaca u Nikšiću nije više jedno od najprometnijih mjesta u gradu, a da bi situacija bila još gora po prodavce koji se i danas nalaze na poznatoj lokaciji jeste postepeni pad temperature.

Nikšićka pijaca je, u ne tako davnoj prošlosti, svojom bogatom ponudom i ugodnom atmosferom, važila za jedno od najposjećenijih mjesta u gradu pod Trebjesom, a danas, usled ekonomske krize, može se vidjeti potpuno drugačija slika.

Mladi Nikšića
Pad temperature dodatno otežava rad nikšićke pijace

Više od polovine štandova je prazno, a otvaranje velikog broja supermarketa i piljara, koje često nude mnogo niže cijene u odnosu na kvalitet proizvoda, uslovile su da prodavci koji su nastavili sa radom na pijaci, ne uspijevaju da, kako su nam saopštili, održe kontinuitet zarade, koja je u odnosu na prethodne godine mizerna. Dovoljno lošoj situaciji, posljednjih nekoliko nedjelja, “kumuje” pad temperature, koja se naročito osjeti u ranim jutarnjim satima, kada je i najveći broj onih koji još trguju na pijaci.

Mladi Nikšića
Pad temperature dodatno otežava rad nikšićke pijace

“Danas kada vlada ekonomska kriza, otvaraju se brojne velike i male prodavnice, koje stvaraju nelojalnu konkurenciju, dajući nevjerovatno niske cijene. Naravno da će narod kupiti prije ono što je pristupačnije. Trenutno, pad temperature i hladnija jesen, otežavaju da mi i fizički podnosimo lošu situaciju na pijaci, kao da nije dovoljno što ne uspijevamo da prodamo proizvode”, saopštila je za portal Mladi Nikšića Borka, koja već duže od dvije decenije radi na nikšićkoj pijaci, dodajući da ne zna kakva budućnost očekuje ovo mjesto, naročito ukoliko se nadležni organi ne uključe u borbu za riješavanje većeg broja problema, kojima su se prodavci više puta obraćali. Veliki problem, kako za prodavce, tako i za mušterije i prolaznike predstavlja i neriješeni slučaj tržnog centra, koji se nalazi uz pijacu, a čija je gradnja probila sve rokove.

Mladi Nikšića
Pad temperature dodatno otežava rad nikšićke pijace

“Gradnja objekta uz pijacu, ali i otvaranje prolaza veliki su problem za ovo mjesto, koje je mnogima jedini izvor zarade i koji se gotovo cijeli život bave ovim poslom. Sam prolaz je ‘natjerao’ mušterije da se ne zadržavaju puno ovdje, a i sam je neprohodan zbog stalnog zadžavanja vode”, kazala je Vinka, ističući da razumije građane kada kažu da današnje cijene na pijaci nijesu jeftine.
“Sve ove proizvode možete naći na svakom ćošku, ali ono što mogu da garantujem jeste kvalitet, odnosno sve je nastalo prirodnim uzgojem, te je stoga i cijena nešto viša nego u piljarama, a kako se zima bliži, sve više razumijevanja imam za građane koji kupuju tamo. Nije svejedno ići po hladnom vremenu u kupovinu, a lično takvo vrijeme osjećamo i mi radnici”, istakla je ona za portal Mladi Nikšića.

Mladi Nikšića
Pad temperature dodatno otežava rad nikšićke pijace

Na nikšićkoj pijaci, iako polupraznoj, danas se nalazi veliki izbor voća i povrća, mliječnih i mesnih proizvoda, raznih odjevnih predmeta, kao i drugih namirnica poput domaćeg meda i ‘zimnice’, ali i različitih vrsta duvana, cvijeća. “Ponuda je bogata, ali potražnja loša”, saglasni su prodavci.

Poznata je izreka da je pijaca ogledalo svakog grada, a Nikšić svoju ljepotu već godinama pokušava da vrati ili bar sačuva. Ostaje pitanje šta će u budućnosti biti sa pijacom, koja je u istoriji i tradiciji grada, dala svojevrstan pečat.