Jedinične vrijednosti izvoza robe u prošloj godini bilježe pad od 8,9 odsto u odnosu na 2019, pokazuju podaci Monstata.

“Jedinične vrijednosti uvoza robe u periodu od januara do decembra prošle godine bilježe pad od 4,4 odsto u odnosu na isti period 2019”, navodi se u saopštenju.
U periodu od januara do decembra prošle godine, posmatrano prema poglavljima carinske tarife, najveći rast jediničnih vrijednosti izvoza robe od 37,9 odsto zabilježen je kod poglavlja vazduhoplov, kosmičke letjelice i njihovi djelovi.
“Na strani uvoza robe najveći rast od 38,1 odsto zabilježen je kod poglavlja pluta i proizvodi od plute”, dodaje se u saopštenju.
Statističari su objasnili da indeksi jediničnih vrijednosti izvoza i uvoza robe imaju za primarni cilj analitičko sagledavanje dinamike kretanja jediničnih vrijednosti izvoza i uvoza, a koriste se i kao deflator pri obračunu bruto domaćeg proizvoda (BDP).
“Izvor podataka za obračun indeksa jediničnih vrijednosti su Jedinstvene carinske deklaracije o izvozu i uvozu robe, koje Monstat u mjesečnoj periodici preuzima od Uprave carina, a koji se koriste za redovno statističko istraživanje o spoljnotrgovinskoj razmjeni Crne Gore”, rekli su iz Monstata.
Indeksi izvoznih i uvoznih cijena izračunati su kao indeksi jediničnih vrijednosti, odnosno indeksi promjene vrijednosti izvoza i uvoza po količinskoj jedinici izvezenih/uvezenih proizvoda, odnosno po kilogramu kao jedinstvenoj i usporedivoj količinskoj jedinici za sve proizvode.
Izvor: Mina