Montenero airlines

Drugu najveću stopu pada prometa u avio-saobraćaju među zemljama regiona bivše Jugoslavije ima Crna Gora, objavio je specijalizovani portal ExYu Aviation, pozivajući se na podatke Međunarodnog savjeta aerodroma (ACI).

Na aerodromima u Tivtu i Podgorici pad broja putnika zbog pandemije Covid-19, od 1. januara do 30. septembra iznosio je 80,5 odsto. Od toga, nešto gori rezultat u regionu bivše Jugoslavije ima samo Slovenija, gdje je pad broja putnika u avio-saobraćaju za tri kvartala ove godine iznosio 81,5 odsto, prenose Vijesti.
Hrvatska ima pad od 79,2 odsto u odnosu na devet mjeseci prošle godine, Bosna i Hercegovina 78,3, dok je Srbija sa padom od 68,7 odsto u odnosu na kraj trećeg kvartala prošle godine, relativno blizu evropskog prosjeka u ovoj godini.
Aerodromi u Evropi su ove godine od januara do kraja septembra, usljed pandemije, imali prosječan pad prometa od 67 odsto. Smanjenje obima prometa u avio-sabraćaju od 68,5 odsto u odnosu na kraj trećeg kvartala prošle godine, bilježi i Makedonija, dok je na Kosovu pad iznosio 60,6 odsto.
Koliko je koronavirus pogubno djelovao na turizam i industriju putovanja, najbolje svjedoče podaci o padu prometa na aerodromima na području bivše Jugoslavije, koji su prvenstveno orijentisani na pružanje usluga turistima koji dolaze da ljetuju na jadranskoj obali.
Tako je za devet mjeseci ove godine među deset najprometnijih aerodroma na području bivše države, najveću stopu pada prometa od 87,7 odsto u odnosu na uporedni period zablježio aerodrom Dubrovnik, dok je tivatski imao pad prometa od 86 odsto i za devet mjeseci opslužio samo 172,49 hiljada putnika.
Takva je situacija i u Splitu koji je za devet mjeseci ove godine imao 78,9 odsto manje putnika nego prošle. Sličan pad od 81,5 odsto zabilježio je još samo aerodrom u Ljubljani, pri čemu se na njegov rezultat odrazila i činjenica da je Slovenija nedavno ostala bez svoje nacionalne avio-kompanije, jer je Adria Airways, koj je obavljala najveći dio avio-saobraćaja u toj državi, bankrotirala.
Aerodrom u Podgorici je, prema podacima ACI, za devet mjeseci ove godine imao ukupan promet od 278 hiljada putnika, što je 73 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.
Izvor: MINA