Odbor za restituciju Nikšić održao je prvu redovnu skupštinu nakon preregistracije, na kojoj su razmatrana aktuelna pitanja vezana za povraćaj oduzetih imovinskih prava, piše DAN.

Istovremeno je utvrđen plan rada do kraja godine, a Živko Peković izabran je za člana centralnog Odbora za pravednu restiuciju u Crnoj Gori, dok je za predsjednika tog odbora u Nikšiću izabran Branko Barović.

Odbor za restituciju Nikšić pozdravlja formiranje centralnog Odbora za pravednu restituciju i u cjelini podržava ocjene, stavove i namjere izložene u cirkularnom pismu inicijativnog odbora.

“Odbor za restituciju još jednom ukazuje na nepodnošljivo stanje u oblasti restitucije, do kojeg su doveli smišljeni i izuzetno štetni postupci vlasti vezani za dvogodišnje ignorisanje i poništavanje Zakona o pravednoj restituciji iz 2002. godine, selektivnu i nezakonitu primjenu zakonskih rješenja iz 2004. godine i neustavne i diskriminatorske izmjene zakona iz 2007. godine, čime je vlast demonstrirala otvoreno bezakonje i opstrukciju restitucije. Takvim postupanjima vlast je drastično oštetila bivše vlasnike i nanijela im novu i još veću i težu nepravdu. Među oštećenima se nalazi i veliki broj bivših vlasnika čija je imovina pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka ekspropriisana za potrebe izgradnje vještačkih jezera Krupac, Slano i Vrtac, odnosno za potrebe Hidroelektrane „Perućica’’. Krajnje nepovoljnom stanju u oblasti restitucije u Crnoj Gori i produžavanju diskriminacije i nepravde svakako je doprinio i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu nerešavanjem tužbe bivših vlasnika, odnosno oko 740 predmeta, koji su se tom sudu obratili oktobra 2008. godine”, kazao je Barović.

Od 1.443 primljena zahtjeva Komisija za povraćaj i obeštećenje Opštine Nikšić riješila je 155 predmeta, od čega je 89 rješenja postalo pravosnažno.

“Od tog broja 62 rješenja su o obeštećenju i 27 o povraćaju imovine. Ovim rješenjima o obeštećenju su privilegovani bivši vlasnici, funkcioneri i miljenici vlasti dobili 25 puta veću nadoknadu nego što je, po novim propisima, nadoknada slijedila bivšim vlasnicima čije zahtjeve komisija do izmjene propisa nije rješavala, ili njihova rješenja nijesu postala pravosnažna. Imena tih privilegovanih funkcionera i miljenika vlasti, kojima je vraćena imovina ili izvršena novčana nadoknada, još su tajna. U najvećem je državnom interesu da se što prije prekine s dugogodišnjom zloupotrebom dragocjenih resursa Elektroprivrede Crne Gore, u čijoj su osnovi i naša ekspropriisana imanja, na bazi kojih je u prethodnih pedeset godina Crna Gora ostvarila ogromnu korist. Kada tražimo pravičnu nadoknadu za ono što nam je nepravedno oduzeto, to se ne može nazvati sebičnim interesom, još manje antidržavnim postupkom. Mi samo tražimo povraćaj, tamo gdje je to moguće, ili pravičnu nadokanadu za ono što je bilo naše i naših predaka. Višedecenijska vlast u Crnoj Gori, da bi prikrila i opravdala svoje mahinacije, pljačku, rasprodaju i uništavanje državnih resursa, nas, bivše vlasnike i njihove naslednike proglašava, po već izlizanom klišeu, maltene državnim neprijateljima, a sebe za brižnog branioca i zaštitnika”, naveo je Barović.

On očekuje da će nova vlast odmah po konstituisanju i po hitnom postupku pristupiti izmjenama zakonskih propisa i donijeti koncepcijski konzistentan zakonski okvir koji ne bi ignorisao neotuđiva vlasnička prava, niti potrebe i mogućnosti Crne Gore.

“I bivšim vlasnicima i državi su neophodna jednostavna zakonska rešenja, metodologija i brze procedure, koje bi omogućile da se problem restitucije brzo i uspješno riješi. Molimo i nadamo se da će nam u našim pravednim zahtjevima i zaštiti ugroženih vlasničkih prava pomoći evropske institucije i njihovi predstavnici u Crnoj Gor”i, naglasio je Barović i dodao da će do kraja ove godine organizovati okupljanje i raditi na ostvarenju neotuđivih prava bivših vlasnika i njihovih naslednika, ali i uputiti urgenciju sudu u Strazburu i organizovati sastanak s podnosiocima tužbi tom sudu.