Samostalna izložba slika Homo novus Lidije Vujačić otvorena je danas u klubu “LOGOS” Filozofskog fakulteta u Nikšiću. Logos je zajednički klub Filološkog i Filozofskog fakulteta.

Prisutne je pozdravila dekanka Filozofskog fakulteta Prof. dr Tatjana Novović i Prof. dr Biljana Maslovarić koja je i otvorila izložbu.
“Zadovoljstvo mi je da vas pozdravim i da čestitam koleginici Vujačić na otvaranju izložbe. Moje impresije su pozitivne, mogu da kažem da sam imala priliku da se zadivim koleginici Lidiji jer je uspjela da poveže svoje dvije ljubavi, antropologiju, kao njeno profesionalno opredjeljenje, i da ga predstavi na platnu. Čini mi se da je uspjela i da su to i njeni recezenti rekli. Hvala joj i što je odlučila da ovaj događaj organizuje ovdje”, kazala je dekanka Filozofskog fakulteta Prof. dr Tatjana Novović.
Ona je najavila da će klub koji je na inicijativu profesorice Filološkog fakulteta Dušanke Popović i profesorice Biljane Maslovarić obnovljen, i pretvoren u zajednički klub dva fakulteta od sada biti mjesto okuljanja, i događaja, razmjenjivanja iskustava.
Profesorica Biljana Maslovarić je podsjetila da se sve ovo odigrava u novom klubu Logos.
“Prije svega da se podsjetimo da Logos (kako se zove ovaj naš klub studenata profesora) ima značenje – um, riječ, govor, smisao, načelo, zakon, nauka i dr.), te kao višeznačan filozofski i teološki pojam, označava mjesto na kome su itekao dobrodošli događaji kao što je ovaj. Stoga, imam čast, lično i  zadovoljstvo da otvorim izložbu slika naše profesorke Vujačić”, kazala je Maslovarić.
Postavku slika Lidije Vujačić čine slikarski radovi, rađeni u tehnici uljani pastel, koji proizilaze najviše iz autorkinog antropološkog istraživanja savremene urbane i medijske kulture u kojima tijelo, posebno ekstremiteti, u različitim formama i položajima, zauzimaju centralno mjesto. Umjetničkim oblikovanjem stvarnosti Vujačić je nastojala da predstavi aktuelnu, ekstremno vizuelnu civilizaciju, njene standarde i vrijednosne orijentacije kroz upečatljivi kolorit i detalje koji otkrivaju složenu neverbalnu komunikaciju.