Fabrika za proizvodnju drvnog peleta za ogrijev, treća te namjene u Crnoj Gori, otvorena je na visoravni Vučje kod Nikšića i upošljavaće 11 radnika koji će raditi u tri smjene.

Kapacitet proizvodnje je 600 kilograma na sat.

Početak rada privatne fabrike, vlasništvo Ranka Jovovića, pod nazivom Vučje energy ozvaničili su ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović i čelnici nikšićke Opštine.

Radovi na izgradnji peletare, koja se prostire na 250 metara kvadratnih, počeli su 8. juna ove godine, i kako je najavljeno, biće bio fabrika bez zagađenja.

Ivanović je kazao da je taj projekat još jedan korak u sređivanju drvoprerađivačke industrije, ali i značajan iskorak u povezivanju turizma, poljoprivrede i energetike.

„Ovo je odličan primjer dugoročnih razmišljanja porodičnog gazdinstva i firme koja su dovela do željenih rezultata. Otvorena su i nova radna mjesta, što je veoma značajno, jer teško da u Evropi ili bilo gdje možemo nekoga da fasciniramo primjerima zapošljavanja stotina i stotina ljudi“, rekao je Ivanović.

On je naveo da je Crna Gora mala zemlja koja prvenstveno treba da se fokusira na mala i stabilna preduzeća.

Prema njegovim riječima, to je treća peletara u Crnoj Gori. Do sada su takve fabrike bile u Andrijevici i Pljevljima, čime je neophodni prostor za proizvodnju te vrste energenata već iskorišćen.

Ministarstvu poljoprivrede, kako je najavio Ivanović, u narednoj godini predstoji da uradi plan za davanje koncesija, kako bi omogućili uslove za one koji rade kvalitetno i dugoročno, kao i razmotrili koje projekte u oblasti ruralne infrastrukture treba podržati.

Predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović, kazao je da je peletara na Vučju još jedan dokaz koji projekti treba da se razvijaju u Crnoj Gori.

„Ne treba težiti ka velikim objektima, jer će se u ovom pogonu zapošljavati 11 radnika, a realizovati od 450 do 500 hiljada EUR. Takvih 100 pogona u Nikšiću realizovalo bi oko 50 miliona EUR, što je impozantna cifra, zbog čega će lokalna uprava davati podršku ovakvim projektima“, rekao je Grbović.

Peletara će raditi u okviru kompanije Kom komerc, a pomoći će, kako je ocijenio Jovović, u stvaranju preduslova za razvoj Vučja kao turističkog kraja.

„Ovaj projekat je nova šansa da Vučje napravimo održivim i sa sličnim proizvodnjama nastavimo da razvijamo ovaj kraj Crne Gore. Investicija je urađena u saradnji sa Investiciono-razvojnim fondom i iz sopstvenih sredstava u iznosu od 500 hiljada EUR, što sa do sada uloženim u kompleks Vučje iznosi više od dva miliona“, precizirao je Jovović.

Prema njegovim riječima, prednost grijanja na pelet je, prije svega ekonomska isplativost, jer dva kilograma tog ogrijeva po energetskoj snazi zamjenjuje litar nafte, a riječ je o ekološki čistom gorivu koje se na bazi industrijske prerade dobija od piljevine i otpada i jeftiniji je u odnosu na druge energente.

„Država može da ima ogromnu uštedu u odnosu na postojeće energente koji se koriste u školama, bolnicama i drugim ustanovama, kao i domaćinstva. U odnosu na prošlu godinu utrostručio se broj domaćinstava koji za grijanje koriste pelet“, kazao je Jovović.

On je najavio da će njihova kompanija Kom komerc, u okviru koje će poslovati i peletara, raditi sa resornim Ministarstvom na planskom pošumljavanju i isječi.

Planovi te kompanije u narednom periodu su u vezi sa završetkom akumulacije za vodu, što se očekuje na proljeće, kako bi se stvorili preduslovi za dalji razvoj agroturizma na Vučju, na kome planiraju i otvaranje mini farmi, čime bi se poboljšala postojeća ugostiteljsko – turistička ponuda hotela Vučje.