Institut za savremenu umjetnost – ISU raspisao je treći javni konkurs za nagrdu Milčik Young Visual Artist Award 2021 za umjetnice i umjetnike iz Crne Gore do 40 godina.

Umjetnici koji stvaraju u okviru savremenih vizuelnih umjetnosti mogu se prijaviti na konkurs, samostalno ili ih mogu prijaviti institucije i pojedinci do 10. septembra. Rezultate konkursa, kao i svi izabrani finalisti biće poznati do 20. septembra, dok će proglašenje dobitnika biti u decembru. Nagrada nije namijenjena za primijenjenu umjetnost, dizajn, pozorište, ples i film.

Nagrada podrazumijeva dvomjesečni rezidencijalni boravak u Njujorku, u prostoru organizacije Residency Unlimited uz sve pokrivene troškove puta i boravka. Osim puta dobitniku će po povratku iz rezidencije biti organizovane samostalne izložbe u Crnoj Gori.
Nagradu Milčik osnovao je i pokrenuo Institut za savremenu umjetnost 2017. godine, a organizuje se bijenalno. Milčik nagrada je dio Young Visual Artist Awards – međunarodne mreže nagrada 11 zemalja centralne i jugoistočne Evrope. Dosadašnji dobitnici su umjetnici Siniša Radulović (2017) i Brigita Antoni (2019).
Izvor: Vijesti

Foto: Antoni dobitnica nagrade za 2019. godinu – Institut za savremenu umjetnost