mjere, Jelena Borovinić Bojović, saobraćaj, lokali

Novim epidemiološkim mjerama koje je usvojilo Ministarstvo zdravlja od sjutra će biti otvorene bašte ugostiteljskih objekata u Podgorici, Cetinju, Kolašinu, Baru, Mojkovcu, Bijelom Polju, Andrijevici, Pljevljima, Beranama i Ulcinju. Skraćen je i policijski čas, pa će zabrana kretanja umjesto od 21, važiti od 22 sata do pet sati ujutro. Međugradski saobraćaj je i dalje zabranjen.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović rekla je da će mjere biti na snazi od 1. do 9. aprila.
Privredni subjekti (prodavnice, butici), umjesto do 20, radiće do 21 sat.
Kako je objasnila Jelena Borovinić-Bojović, rad bašti ugostiteljskih objekata predviđen je do 21 sat, a za stolom u baštama moći će da sjede najviše dvije osobe.
„U cjelosti se dozvoljava rad ugostiteljskih objekata u Tivtu i Budvi“, rekla je Borovinić Bojović.
U Nikšiću i Šavniku ostaju iste mjere zbog ozbiljne epidemiološke situacije.
Zabrana međugradskog saobraćaja u periodu od petka od 21 čas do ponedjeljka u pet časova ostaje na snazi.
Tržni centri ostaju zatvoreni.
Borovinić Bojović je istakla da mjere u ostalim opštinama ostaju nepromijenjene.
Borovinić Bojović je rekla da se broj testiranih na dnevnom nivou smanjio na nekih 13 odsto.
„Broj onih koji su imali simptome je ukupno bio manji na dnevnom nivou“, kazala je ona.
Ona je rekla da je uspješnost liječanja od koronavirusa značajno veća u Crnoj Gori u odnosu na brojne razvijene države svijeta.
„Stopa umrliu odnosu na broj zaraženih iznosi 1,4 odsto“, rekla je ministarka.
Ona je zamolila građane da poštuju epidemiološke mjere.
Direktorica Kliničkog centra Ljiljana Radulović rekla je da Crna Gora bilježi značajan pad stope smrtnosti od koronavirusa.
 
Ona je objasnila da letalitet predstavlja odnos između broja smrtnih ishoda i potvrđenih slučajeva te bolesti.
 
“Odnosno, ako pričamo o koroni, to je procenat preminulih u odnosu na broj zaraženih. Pred cijelom Crnom Gorom, uporedićemo našu državu sa šest zemalja koje imaju visoko razvijene zdravstvene sisteme, kao i sa prosjekom cijele planete”, rekla je ona, pokazujući animaciju na kojij se vidi visoka stopa smrtnosti na početku pandemije.
 
 
“Ujedinjeno Kraljevstvo je bilo na 15 odsto, Italija na 13, Švedska na oko 12, a Crna Gora na 2,18 odsto (15. Aprila 2020. godine). U tom trenutku, letalitet na svjetskom nivou je iznosio sedam procenata. Ova vrijednost umnogome zavisi od broja zaraženih, tako da se i očekuje da je visoka u zemljama koje imaju veliki broj oboljelih, pa je zbog toga ovako visoka u navedenim zemljama, ali na nju takođe utiče i tadašnje manje iskustvo u tretmanu oboljelih, kao i nepostojanje vakcine. Zato ne čudi pad stope smrtnosti u kasnijem periodu. Međutim, naglašavam da Crna Gora ima stalno održavanje niske stope, i to najnižu u ovako reprezentativnoj skupini koja posebno dominira u posljednjem periodu kada imamo značajan porast pozitivnih slučajeva u odnosu na period od prije godinu. To znači da možemo da se pohvalimo, između ostalog, kvalitetom pružene zdravstvene zaštite. Naravno da se nadamo da će sa postojećom vakcinacijom broj zaraženih biti značajno manji, a time se nadamo još nižem letalitetu”, naglasila je ona.
 
Prema njenim riječima, u KCCG-u je hospitalizovan 151 pacijent sa koronavirusom.
 
“24 pacijenta su na nenvazivnoj ventilaciji, a tri na respiratoru. Imamo trend pada broja hospitalizovanih pacijenata”, istakla je ona.