Trg Šaka Petrovića od večeras ima još jedno znamenje koje će podsjećati na neraskidive bratske veze crnogorskog i ruskog naroda.

Uz velelepni Saborni hram Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca i Presvetu Bogorodicu, darove ruskog naroda Nikšiću sada je tu i bista Svetog kneza Aleksandra Nevskog, istaknutog rukovodioca koji je branio Rusiju od agresora, mudrog političara i diplomate.

Bistu Svetog Aleksandra Nevskog u dvorištu Eparhijskog doma na Trgu Šaka Petrovića otkrili su episkop budimljansko- nikšićki Metodije i ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov.

Episkop Metodije je osveštao bistu, a događaju otkrivanja spomenika prisustvovao je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević kao i brojni Nikšićani i predstavnici više organizacija, i „Noćni vukovi“ koji su darivali postament za bistu Svetog Aleksandra Nevskog u Nikšiću.

“Ranije danas je još jedan spomenik Aleksandru Nevskom otkriven u Andrijevici,na zemlji Vasojevića koji od 19.vijeka poštuju ovog svetitelja kao njihovog nebeskog pokrovitelja. Otkriće ovih spomenika je još jedna potvrda vjekovne istorijske, duhovne i kulturne bliskosti između naroda Rusije i Crne Gore. Siguran sam da su ova bliskost i iskreno prijateljstvo među našim narodima čvrsti i da to neće promijeniti nikakve prolazne geopolitičke okolnosti“, kazao je Maslenikov.

Izvor: RTNK