Sama pomisao na manastir Ostrog ostavlja u sjenku i prelijepe plaže, ski-staze, aktivan odmor u prirodi, splavarenje brzacima, cijelu turističku ponudu Crne Gore. Na tom svetom mjestu godišnje se slije više ljudi nego na Crnogorsko primorje ili u ski-centre Crne Gore.

Na Ostrogu, koji je najposećenije svetilište u Crnoj Gori, a treće u svijetu posle Hristovog groba i Svete Gore. Događaju se čuda, teški bolesnici traže i nalaze i fizički i duševni lijek u najposećenijem svetilištu u Crnoj Gori. Tu ne pristupaju samo pravoslavci, već vjernici svih vjera, i ne samo sa prostora bivše Jugoslavije već cijelog svijeta.

Manastir je pripijen uz ogromnu kamenu gromadu brda Ostrog u Bjelopavlicima, iznad doline Zete. Manastir je 1666. godine podigao mitropolit zahumsko-hercegovački Vasilije Jovanović. Sveti Vasilije Ostroški rodio se u selu Mrkonjić u Popovom Polju 28. decembra 1610. godine i dobija svjetovno ime Stojan. Sveti Vasilije se upokojio 29. aprila 1671. godine, a predanje kaže da se tadašnjem igumanu manastira često javljao u snu, naređujući mu da dođe u Ostrog i otvori njegov grob. To se ponovilo dva puta, jer se iguman nije obazirao na san. Tek kada je treći put sanjao Svetog Vasilija, iguman je san ispričao bratiji, otišli su pod Ostrog i kada su otvorili grob Svetog Vasilija našli neoštećeno telo, žuto kao vosak i mirisalo je na bosiljak.

To im je bio znak da je Vasilije Ostroški svetac, i njegove mošti smestili su u ćivot gde i danas počivaju…

Poklonička putovanja započela su još za zemaljskog života Svetog Vasilija, a 12. maja (29. aprila po starom kalendaru, na dan kada se upokojio ovaj svetac) manastir posjeti nekoliko desetina hiljada vjernika.

Na taj dan grupa maratonaca i ljubitelja trčanja iz Nikšića svake godine u slavu Svecu istrče od Hrama Sv. Vasilija Ostroškog u Nikšiću do Manastira Ostrog, što je trajalo 24 godine.

08. 04. 2017.godine uz blagoslov Vladike Nikšićko Budimljanskog g-dina Joanikija, odžan je “I Ostroški polumaraton – 2017” takmičarskog karaktera, koji je postao i predhodnica manifestacije „Dani Sv.Vasilija Ostročkog“.

“Zato Vas pozivamo da uzmete učešće na već sada tradicionalnom i međunarodnom “IV Ostroškom polumaratonu – 2020″ i za koji se nadamo da će postati postati najmasovnija turističko-sportska manifestacija u regionu”, kažu organizatori.

Polumaraton je 4. aprila 2020. godine, sa startom ispred Hrama Svetog Vasilija Ostroškog u 10: 30h, a cilj je manastir Ostrog.

 

loading…