Sruseni_spomenik_Nikole_Kovacevica_u_dvoristu_Niksickog_pozorista

Odnos nadležnih prema spomen-obilježju na području grada više je nego poražavajući, istakli su iz Opštinskog komiteta Jugoslovenske komunističke partije Crne Gore (JKPCG). Da je to tako svjedoči i primjer biste narodnog heroja i predratnog komuniste Nikole Kovačevića koja je oštećena prije tri dana. Kovačevićeva bista nalazi se ispred zgrade Nikšićkog pozorišta i postavljena je, kako tvrde nikšićki komunisti, prije više od pola vijeka. Bista i njen postament su srušeni i tako ostavljeni u dvorištu pozorišta.

 

“Iz policije su nam kazali da je bista srušena vozilom, da li je u pitanju nesavjesni ili vozač u alkolisanom stanju, ili neko ko je to s namjerom učinio, nije nam pojašnjeno, ali je problem što je ona ostavljena tako i niko i ne pokušava da nešto učini”, ističe u ime Opštinskog komiteta komunista Radislav Stanišić.

Nijesu dobili odgovor ni da li je vozač sankcionisan, a osim biste u dijelu Bulevara Vuka Mićunovića, polomio je i jedno stablo i napravio štetu na javnoj površini.

“Mi ne možemo da reagujemo na drugi način osim medijski da skrenemo pažnju, jer bistu je postavljao Savez boraca, a ne mi, ali smo spremni da pomognemo da se popravi ili eventualno skloni. S obzirom na to da ni u Nikšiću nije rijedak slučaj da se spomen-obilježja iz Drugog svjetskog rata skrnave, biste narodnih heroja kradu i prodaju u staro gvožđe, zahtijevamo da se bista Nikole Kovačevića odmah sanira”, naglasio je Stanišić.

Nikola Kovačević rođeni je brat narodnog heroja Save Kovačevića. Bio je istaknuti član Komunističke partije, a njegov sin Dragan poginuo je sa Savom na Sutjesci 1943. godine.

Izvor: Dan