Osmomartovski digitalni marš, Sve za jednu – jedna za sve, kampanja

Digitalni marš je jasno osmišljena kampanja koju čini 11 vizuala sa porukama koje se odnose na najvažnije teme sa kojima se žene u Crnoj Gori danas suočavaju. Autorka digitalnog marša je slikarka Tanja Markuš.

Online kampanja je počela danas, 1. marta u 12 časova, a završava se 11. marta, saopšteno je iz Centra za ženska prava.

Svaki dan će biti posvećen jednoj od aktuelnih tema vezanih za prava žena, a kampanju će plasirati na svim platformama društvenih mreža (

https://www.facebook.com/womensrightscenter.mne/

, https://www.instagram.com/centarzazenskaprava_wrc/).

Zbog pandemije su odložili sva okupljanja, pa tako i tradicionalni Osmomartovski marš kojim obilježavaju međunarodni dan žena. Zbog toga ove godine organizuju Digitalni marš pod sloganom “SVE ZA JEDNU, JEDNA ZA SVE!”
“Javni prostor je ovih dana zatrovan govorom mržnje prema ženama. Vrste, obim i posledice javnog nasilja koje podnose žene i muškarci nisu iste: žene ga doživljavaju nesrazmjerno više i sa mnogo težim posljedicama, posebno zato što zadire u privatni život i moral, koji u tradicionalnim sredinama poput naše imaju ogroman značaj za društveni i profesionalni ugled žena. Osim toga ova vrsta nasilja često uključuje seksualno uznemiravanje, uvrede seksualne prirode i seksizam kakav nije svojstven napadima na muškarce u javnom životu”.
Kako dodaju, svjedočimo i sve izraženijim vjerskim i nacionalnim podjelama, koje su u ne tako davnoj prošlosti dovele do tragičnih posledica i stradanja koje se ne smije ponoviti.
“Živimo i u vremenu krize izazvane pandemijom koja je produbila rodnu nejednakost i siromaštvo. Zato pozivamo na solidarnost! Neka naša zajednička borba za jednakost, osnažavanje i poštovanje žena bude vakcina protiv vjerskih i nacionalnih podjela, protiv govora mržnje u javnom prostoru, ali i podrška svima onima koji se suočavaju sa nasiljem bilo koje vrste, nejednakošću i teretom marginalizacije i siromaštva”, piše u saopštenju.
Iz Centra za ženska prava pozivaju da se pridružite u obilježavanju Međunarodnog dana žena dijeljenjem poruka uz hashtag #SveZaJednuJednaZaSve #8mart, kao i komentarima i pričama koje šalju puruku solidarnosti.
Izvor: CDM