Višnje ne samo da su svestrane za upotrebu – jedu se sirove, u kolačima, pekmezima, sladoledu, piju kao sok itd., one su i vrlo zdrave. Ovu voćku su proglasili jednom od supernamirnica koju bi svatko trebao uvrstiti u svoju ishranu.

Osam dobrobiti višanja – jedite ih što češće:
1. Dobre su protiv nesanice
Višnje sadrže melatonin koji doprinosi kvalitetnom i mirnijem spavanju. Inače, melatonin je hormon koji proizvodi pinealna žlijezda u mozgu. Poznato je da reguliše ciklus spavanja i budnosti te kontroliše unutrašnji sat našeg tijela.
2. Podstiču gubitak težine
Planirate li smršati, svakako jedite višnje. One imaju malo kalorija (jedna šoljica sadrži manje od 100 kalorija), bogate su vitaminima koji dobro djeluju na metabolizam, a imaju i umjerenu količinu vode koja je zaslužna za izbacivanje toksina iz organizma.
3. Regulišu krvni pritisak
Višnje sadrže dobru količinu kalijuma te tako pomažu u uklanjanju viška natrijuma iz tijela – dovode u ravntežu nivo kalijuma i natrijima što automatski pomaže u održavanju dobrog nivoa krvnog pritiska.
4. Umanjuju rizik od kardiovaskularne bolesti
Antioksidanti prisutni u višnjama – antocijanini – pomažu u snižavanju nivoa lošeg holesterola, regulisanju krvnog pritiska te u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu izazvati upale u tijelu. Višnje smanjuju rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.
5. Od njih ćete duže biti mladoliki
Višnje su bogate antioksidansima koji se bore protiv slobodnih radikala u tijelu, a koji inače kožu čine više suvom i naboranom. Antioksidansi su zaslužni za mlađi i zdraviji izgled kože. Takođe, višnje mogu pomoći u uklanjanju tamnih mrlja koje se znaju pojaviti usljed oštećenja kože od sunca.
Napravite pripravak koji ublažava tamne mrlje i poboljšava tonus kože: Izgnječite nekoliko višanja pa ih pomiješajte s prstohvatom kurkume i kašičicom meda. Nanesite ovu pastu na kožu i držite deset do 15 minuta, a zatim je isperite.
6. Od njih je i kosa zdravija
Višnje u sebi sadrže vitamine B i C koji sprječavaju oštećenje i lomljenje kose te održavaju vlasište hidriranim. Vitamin C, takođe, daje prirodan sjaj vašoj koži.
7. Održava ravnotežu pH u tijelu
Višnje su alkalne prirode pa kad god se poveća udio kiseline u tijelu, one mogu biti vrlo korisne za poboljšanje nivoa pH. Višnje neutralizuju kiselost u tijelu i sprječavaju želudačane tegobe i druge probavne smetnje.
8. Daju vašem tijelu energiju
Vjeruje se da su višnje jedan od plodova koji pojačavaju nivo energije u organizmu. One mogu pomoći u stvaranju krvnih ćelija što automatski pospješuje cirkulaciju i tako povećava energiju u tijelu.
Izvor: 24 sata