U okviru obilježavanja Evropske nedjelje prevencije raka grlića materice Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Crne Gore organizovali su sastanak sa direktorima zdrastvenih ustanova, koordinatorima HPV vakcinacije i koordinatorima skrining programa za rano otkrivanje raka grlića materice.

Na danas održanom sastanku u Institutu za javno zdravlje Crne Gore, predstavnicima zdravstvenih ustanova obratio se ministar zdravlja Dragoslav Šćekić i tom prilikom istakao:”Poznato vam je da je u Crnoj Gori rak grlića materice jedan od vodećih uzroka obolijevanja i umiranja u ženskoj populaciji kada su u pitanju maligne bolesti, što veoma zabrinjava imajući u vidu da je je riječ o jednoj od najpreventabilnijih malignih bolesti.

Učestalost javljanja i umiranja od ove bolesti u Crnoj Gori više nego jasno nam ukazuju da hitno moramo da preduzmemo sve preventivne aktivnosti koje u narednim godinama i decenijama mogu da promjene ovu, trenutno, alarmantnu sliku.

Vrlo smo ponosni što smo uspjeli da pokrenemo ova dva preventivna programa. HPV vakcinaciju prvi put u istoriji našeg zdravstvenog sistema, a skrining program da nastavimo nakon prekida od više od dvije godine”, zaključio je ministar Šćekić.

Direktor IJZCG izrazio je svoje zadovoljstvo time što se “Evropska nedjelje prevencije raka grlića materice” već tradicionalno obilježava u Institutu i naglasio :”U posljendjih 12 mjeseci uradili smo dosta na pripremi za početak vakcinacije protiv humanih papiloma virusa u našoj zemlji i nastavku skrining programa raka grlića materice.

Nastavićemo uporno i istrajno da koordinišemo ovim procesom pružajući svu neophodnu stručnu podršku našem Ministarstvu i svim našim kolegama, posebno u domovima zdravlja. U tome nećemo štedjeti ni svoje znanje, ni vrijeme, ni snagu, ni sve druge raspoložive resurse”, zaključio je dr Galić.

Sastanak je organizovan sa ciljem da se zdravstveni sistem ujedini u sihronizovanom sprovođenju Programa HPV vakcinacije i Skrining programa u Crnoj Gori u okviru svoje lokalne zajednice kako bi kroz društvenu odgovornost pokazali da je zdravlje građana i unapređenje javnog zdravlja prioritet cijelog zdravstvenog sistema.