Nevladine organizacije Hiperion i LGBT Forum Progres su, povodom Dana oslobođenja Nikšića, svim odbornicima Skupštine opštine poklonili po pet knjiga koje, kako su objasnili u tim NVO, na akademski i naučno potvrđen način govore o prihvatanju LGBT osoba. 

Takođe donacija knjiga, uglavnom relevantnih stranih izdanja, uručena je i biblioteci  Filozofskog fakulteta, čiji su studenti i uprava prvi pružili otpor LGBT inkluziji i organizovanju LGBT aktivnosti u toj akademskoj ustanovi.

Knjige u vezi sa postupanjem policije prema LGBT zajednici uručene su i načelniku Centra bezbjednosti Nikšić.

“U okolnostima i pod pritiscima u kojima djelujemo i radimo ostaje samo da se upornošću, knjigom i znanjem borimo protiv ekstremne homo i transfobije koja se toleriše u Crnoj Gori”, saopšteno je iz LGBT Foruma Progres.

U toj organizaciji navode da je obiježavanje Dana oslobođenja Nikšića bila prilika da se, uz sve druge planirane sadržaje, javnost na stvaran način podsjeti antifašističkih tekovina i afirmiše važnost borbe protiv savremenog fašizma koji je u ovom gradu ima snažno uporište.

“Svi lokalni programi realizuju se i desiće se kako su i planirani. Uz punu podršku vlasti i građana. Jedino je, na dan kada se slavi pobjeda nad fašizmom, zabranjena šetnja antifašista i svih onih koji su vladavinu prava i poštovanje ljudskih prava svih u Crnoj Gori”, dodaje se u saopštenju.

Tokom proteklih pola godine, koliko se pokušavao organizovati Prajd u Nikšiću, ni Vlada ni lokalne vlasti, ističu u LGBT Forumu Proges, nijesu učestvovale u dijalogu “niti su bilo kako pokazale interesovanje za sve ono što se dogadjalo i što se dogadja u Nikšiću povodom Prajda”.

“Organizatori Prajda su u skladu sa okolnostima pokušavali da vode dijalog sa svima koji se protive, iz različitih razloga, Paradi ponosa. Dijalog nije moguće moguće viditi onda kada vas druga strana poništava i ne priznaje za ljudska bića”, poručili su u LGBT Forumu Progres.

Z.N.