Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević sa saradnicima upriličio je prijem za profesora Univerziteta Zapadna Atika Vasiliosa N. Pagunisa (Vassilios N. Pagounis), sa Odsjeka za geodetsko i geoinformatičko inženjerstvo „Sv. Spiridon“. Tema sastanka bila je digitalizacija kulturnog nasljeđa, koja je od ključnog značaja za očuvanje, obnovu i promociju kulturnih dobara.

PProfesor Pagunis se zahvalio predsjedniku Kovačeviću na prijemu i rekao da je hitno potrebno da se napredne digitalne tehnologije u najvećoj mjeri iskoriste za dokumentovanje i digitalnu dostupnost kulturnog nasljeđa zapadnog Balkana.

„Samo oko 10% evropske kulturne baštine je digitalizovano, a digitalizovanim resursima još uvijek nedostaje vidljivost, posebno preko nacionalnih granica. Osim toga, bogata kulturna baština Evrope suočava se sa sve većim rizicima od prirodnih katastrofa i od drugih načina ugrožavanja. Kako bi riješila ovaj problem, Evropa želi da primjenom inovativnih izuma u naprednim tehnologijama digitalizacije (posebno 3D), garantuje očuvanje, ponovnu upotrebu i primjenu dokumentovanog sadržaja“, istakao je Pagunis.

Njegov dolazak u Nikšić i cilj planirane istraživačke akcije predstavlja podršku zaštiti, konzervaciji i promociji mosta na Moštanici, kamene građevine iz rimskog perioda. Snimanjem mosta i objavom rezultata u naučnoj publikaciji, Nikšić će dobiti zasluženu promociju kao značajno kulturnoistorijsko mjesto i u većoj mjeri privući stručnu i naučnu javnost, ali istovremeno i postati atraktivniji u turističko-kulturnom smislu. Zbog toga je napravljena geometrijska dokumentacija mosta korišćenjem zemaljskog 3D skeniranja, uz prisustvo stručnog lica iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Predsjednik Kovačević je kazao da će na ovaj način nikšićki mostovi – naši najznačajniji kulturnoistorijski spomenici, koji potiču iz različitih vremenskih epoha i imaju veliki značaj za istoriju i turizam – dobiti adekvatnu prezentaciju u evropskim publikacijama i time biti predstavljeni na pravi način široj javnosti.

„Ovim digitalnim snimanjem pokazujemo zreo i odgovoran odnos prema našoj istoriji i kulturi: ne samo što promovišemo našu kulturnoistorijsku baštinu nego je i čuvamo, doprinoseći tako razvoju turističkih potencijala, privrede i kulture Nikšića“, poručio je Kovačević.