Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević otvorio je konferenciju „Zajednički za veća prava studenata“, koju je Opština Nikšić organizovala u susret Međunarodnom danu studenata, koji se obilježava 17. novembra.

Čestitajući Dan studenata, predsjednik Kovačević je kazao da Opština Nikšić realizuje brojne aktivnosti, kako bi pomogla visoko-obrazovne institucije, a time i poboljšala položaj studenata u našem gradu.

„Najvažniji projekat koji smo započeli jeste da smo uvrstili izgradnju nove zgrade Filološkog fakulteta u budžet za ovu godinu. Zbog okolnosti koje su objetktive i koje ne zavise od nas iz Opštine, niti od Univerziteta Crne Gore, izgradnja Filološkog fakulteta neće početi ove godine, ali smo mi počeli neke pripremne radove pa je taj prostor svakako uređeniji nego što je bio. Takođe, imamo dogovore da se dvorište fakulteta uredi na jedan pravi način, a mislim da će naredne godine u budžetu biti jedna stavka koja se tiče izgradnje novog Doma studenata u našem gradu, tako da imamo neke preduslove da se život studenata poboljša.“, istakao je predsjednik Kovačević.

Predsjednik je podsjetio da je Opština Nikšić ove godine uvela Evropske omladinske kartice i povećala studenske stipendije, čime je lokalna uprava pokazala spremnost i volju da poboljša život studenata u našem gradu.

„Ovaj datum koji obilježavamo nas podsjeća da se borimo protiv svih onih zla, koja nas sve zajedno pogađaju a negdje i najveća obaveza da se protiv toga bore studenti i na nama je da stvorimo takvu atmosferu u koju će studenti umjeti i moći da se pobune kada je to potrebno. Ja se nadam da će se glas studenata uvijek čuti u našem gradu“, zaključio je predsjednik Kovačević.

Načelnica Direkcije za učenički i studentski standard u Ministarstvu prosvjete Božidarka Malešević – Marković je istakla da će Ministarstvo biti usmjereno ka podizanju kvaliteta obrazovanja na svim nivoima, posebno vodeći računa o studentskoj populaciji.

„U tom smislu znamo da studentski standard ne može se svesti na ishranu i smještaj, već podrazumijeva mnogo više za kvalitetan život i rad studenata“, istakla je Malešević-Marković.

Prorektor za nastavu na Univerzitetu Crne Gore prof. dr Veselin Mićanović je istakao da nas ovaj dan obavezuje da rezimiramo šta smo uradili u prethodnoj godini i šta nas to obavezuje da uradimo u narednom periodu.

„Raduje me govor predsjednika Kovačevića koji u svom obraćanju obećava puno i siguran sam da će to i realizovati. A to je ono što se tiče vaših najvećih prava, odnosno, ostvarenje najvećeg prava a to je pravo na elementarne uslove života i rada, a ti uslovi se upravo dobijaju ako dobijete kvalitetne uslove stanovanja kroz izgradnju novog Doma. Siguran sam da Univerzitet je dobar sagovornik i imate otvorena vrata za sve zahtjeve u pogledu ispunjavanja potreba studenata“, istakao je Mićanović.

Na konferenciji su, u okviru panela „Položaj studenata u Opštini Nikšić“ govorili Dejan Ivanović, sekretar Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje, doc. prof. Ivan Vasiljević sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, Slavica Višnjić sa Filološkog fakulteta i dekanica Filozofskog fakulteta dr Tatjana Novović.