Opština Nikšić po peti put uzastopno je obilježila Evropsku nedjelju mobilnosti manifestacijom na Trgu slobode 21. septembra 2015. godine u periodu od 10 – 13 časova. Trg sa okolnim ulicama je u tom periodu bio zona bez automobila, gdje je održana likovna radionica uz učešće učenika osnovnih škola „Ratko Žarić“, „Braća Ribar“ i „Olga Golović“, promotivna akcija Saobraćajne sekcije osnovne škole „Olga Golović“, dok su djeca iz JPU “Dragan Kovačević“ priredili izložbu svojih radova i muzičko-zabavni program.

Evropska nedjelja mobilnosti se obilježava od 2002. godine širom Evrope u periodu od 16 – 22. septembra. Od ove godine Nedjelja mobilnosti je dio šire evropske akcije koja će kontinuirano trajati u cilju stvaranja jedinstvene on-line platforme za lokalne zajednice za promociju održivog gradskog prevoza, koja građanima ukazuje na prednosti alternativnih načina kretanja.

Slogan ovogodišnje manifestacije je “Izaberi. Promijeni. Kombinuj” Građani se ohrabruju da razmisle o optimalnom načinu kretanja i promjene naviku svakodnevnog korišćenja automobila. Pametnijim izborom načina prevoza mogu se ostvariti ne samo značajne finansijske uštede, već i poboljšati kvalitet života i stanja životne sredine. Sve što je potrebno je spremnost da se pokuša nešto novo i drugačije. Vožnja biciklom ako ne putujemo na duge relacije, korišćenje javnog prevoza, dijeljenje automobila sa kolegama sa posla, pješačenje.