U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) može se dobiti standardna kardiohirurška operacija koju bi pacijenti dobili bilo gdje drugdje u Evropi, saopštio je direktor Klinike za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije doc. dr Svetozar Putnik.

Podsjećamo, iz KCCG je prošlog mjeseca saopšteno da će našim ljekarima u najvećoj zdravstvenoj ustanovi pomagati pet ljekara iz oblasti kardiohirurgije, četiri iz Srbije i jedan iz Italije, kako bi se smanjile liste čekanja i ojačao kadrovski potencijal KCCG.
Govoreći o tome šta KCCG može da ponudi pacijentima sa srčanom insuficijancijom u odnosu na ostale centre u regionu, ali u i drugim državama u kojima je radio, Putnik kaže da je siguran da se danas u KCCG može dobiti “standardna kardiohirurška operacija koju bi pacijenti dobili bilo gdje drugdje u Evropi”.
“E sad, ako pričamo o infrastrukturnim uslovima, naravno da su oni slabiji nego u nekim bogatim i razvijenijim centrima. Ali, mi treba da se fokusiramo na ono što je suština, a to je zdravstvena usluga koja se pruža, dakle preoperativna priprema, obrada bolesnika, postavljanje indikacija za operaciju i postoperativno praćenje. U Podgorici se danas rade dvije operacije dnevno na način kako se to radi u drugim evropskim centrima”, kazao je Putnik za Dnevne novine.
Kad je riječ o situaciji u regionu, Putnik kaže: “Iz iskustva koje je sam stekao u saradnji sa ostalim centrima u regionu, kao i sa centrima u Francuskoj, Holandiji, Rusiji, Americi, u kojima sam manje ili više boravio, radio, edukovao se i operisao, mogu da kažem da mi nismo loši. Kada kažem mi, mislim na centre u regionu. I to je iskren odgovor”.