nvougostitelji

NVO Ugostitelji Crne Gore dostavili su Zaštitniku ljudskih prava i sloboda pritužbu zbog uočenog kršenja osnovih ljudskih prava i diskriminacije zaposlenih u tom sektoru, kao posljedica najnovije odluke Ministarstva zdravlja, odnosno novog seta mjera za suzbijanje korona virusa. Ombudsman je na osnovu njihove pritužbe potvrdio da su povrijeđena određena prava ugostitelja te procesuirao slučaj nadležnim institucijama.

“Smatramo da su zaposleni u ugostiteljstvu, sektoru koji je najviše pogodila pandemija korona virisa, u kojem je bilo najveće otpuštanje i smanjenje zarada sada diskriminišu u odnosu na ostale građane Crne Gore, saopšteno je iz NVO Ugostitelji Crne Gore.
Kako su naglasili iz te NVO, odluka Ministarstva zdravlja kojom su ugostitelji obavezni da se vakcinišu je “diskriminatorska”, jer na taj način, kako kažu, zaposleni gube pravo ličnog izbora u pogledu vakcinacije, pravo koje imaju svi ostali građani Crne Gore.
“Takođe, vakcinacija nije obavezna ni za jednu drugu profesiju, pa čak ni za zdravstvo i prosvjetu. Takvu odluku nemamo uopšte za javni sektor koji generiše velili broj radnih mjesta, a nema potrebe da naglašavamo da se veliki broj zdravstvenih radnika još nije vakcinisao, iako su oni primarno na “prvoj liniji odbrane od korona virusa” i najizloženiji virusu”, navodi se u saopštenju.
NVO Ugostitelji Crne Gore problematizuju i odluku Ministarstva zdravlja kojom su su njihovi zaposleni dužni da kontrolišu goste, odnosno da svi gosti koji borave unutar ugostiteljskih objekata moraju imati potvrdu o vakcinaciji ili druge tražene potvrde.
“Ova odluka nas stavlja u nezavidan i nedozvoljavajući položaj, jer to znači da konobari moraju legitimisati goste, a oni nijesu službena lica i nemaju ovlašćenja za to. U ovoj odluci Ministarstva prepoznajemo namjeru da ugostitelji budu jedina instanca kontrole i suzbijanja korona virusa, jer je Vlada dozvolila turistima ulazak bez ovih potvrda, što dodatno otežava rad ugostitelja u inače teškim uslovima”, pojašnjava se u saopštenju.
NVO Ugostitelji Crne Gore smatraju da Vlada novim mjerama ograničava pravo na rad i otežava poslovanje, a ujedno zalazi u poštovanje osnovnih ljudskih prava.
“Naglašavamo da je Ombudsman na osnovu naše pritužbe potvrdio da su povrijeđena određena prava ugostitelja i da je procesuirao slučaj ka nadleznim institucijama”, poručuje se u saopštenju.
Poručuju da ne bježe od odgvornosti, te da oni nijesu jedini odgovorni za trenutnu epidemiološku situaciju.
“Napominjemo da se protiv ove pošasti ne možemo izboriti sami i da nijesmo mi jedini odgovorni za rast broja infciciranih, ako se uzme u obzir da gotovo niko ne nosi maske u zatvorenom prostoru, koje su obavezne, pa čak ni oni koju ove mjere donose. Poručujemo da smo, kao i uvijek spremni na kompromis i apelujemo na nadležne da nas konsultuju prilikom donošenja novih mjera, kako bi zajedno došli do zajednčkog rješenja, koje bi bilo balans između našeg održivog poslovanja, odnosno punjenja države kase i zdravlja svih građana Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju.