Ministarstvo ekonomskog razvoja (MER) privodi kraju izradu portala biznis.gov.me koji će biti usmjeren na predstavnike MMSP sa fokusom na žensko preduzetništvo, mlade i manje razvijene opštine.

Projekat se realizuje u saradnji sa Evropskom bankom za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) i ima za cilj da na jednom mjestu pruži sveobuhvatne informacije o vidovima finansijske i nefinansijske podrške koji su na raspolaganju privrednicima u Crnoj Gori. EBRD je važan partner u ekonomskom razvoju Crne Gore i to se ogleda kroz snažnu podršku koju pružaju u realizaciji nekih od ključnih projekata koji će uticati na ubrzanje ekonomske aktivnosti i poboljšanje životnog standarda građana kao što je i ovaj.
Podsjećamo, prema podacima Uprave prihoda i carina broj MMSP u 2021. godini iznosio je 34.035 što čini povećanje od 2,65% u odnosu na 2020. godinu (33,157 preduzeća), odnosno 15,24% u odnosu na 2018. godinu (29,534 preduzeća). U ukupnom broju zaposlenih MMSP učestvuju sa 80,96%, i u 2021. godini su zapošljavala 143,464 radnika, što predstavlja povećanje broja zaposlenih od 1,42% u odnosu na 2020. godinu. Cilj portala je da poveća broj MMSP koji koriste mehanizme podrške MER-a i sve je usmjereno ka korisniku i olakšanom pristupu svim dostupnim sredstvima. Na portalu će se između ostalog naći Program za unapređenje konkurentnosti kroz 8 pojedinačnih linija u ukupnoj vrijednosti od 4 miliona eura, Program za razvoj prerađivačke industrije u vrijednosti od 1 milion eura i 200 hiljada eura vrijedan Program za promociju zanatstva.
Portal će se nalaziti na linku www.biznis.gov.me.