morakovo

NVO Udruženje za očuvanje prirode i promociju turizma “Morakovo” organizuje okrugli sto “Održiva ekonomija biodiverziteta”. Okrugli sto će se održati u ponedjeljak 29. juna 2020., od 10:00 do 16:00 h u hotelu Jugoslavija.

Okrugli sto je dio aktivnosti u okviru projekta „Značaj očuvanja biodiverziteta u Župi Nikšićkoj”, koji realizuje NVO “Morakovo”, a podržan od Fondacije za razvoj sjevera Crne Gore u okviru regionalnog projekta GEAR – Green Economy for Advanced Region/Zelena ekonomija za razvoj regiona, koji finansira Evropska unija, a u Crnoj Gori sufinansira Ministarstvo javne uprave.

Događaj je tematski usmjeren da inspiriše predstavnike vlasti i privredni sektor da ulažu u izgradnju „zelenije” budućnosti naglašavajući važnost globalne inicijative ekonomije ekosistema i biodiverziteta sa ciljem usmjeravanja ekološko ekonomske osnove za dobrobit ljudi. Učesnici će kroz interaktivnu diskusiju razmatrati ostvarenu implementaciju EU zakonodavstva iz oblasti zaštite prirode i traženju mogućnosti za nove izvore ekonomskog rasta kroz partnerstvo za zajednicu u zajednici za bolje povezan, održiv i stabilniji svijet.

Na okruglom stolu će govoriti: specijalisti iz oblasti biodiverziteta Dr Nada Bubanja (flora), Dr Natalija Čađenović (herpetofauna), spec. ekologije Katarina Burzanović (ihtiofauna), Dr Luka Mitrović (klima), predstaviće istraživanje biodiverziteta na području Župe Nikšićke. Svoje stručno znanje i iskustvo sa učesnicima će podijeliti Sonja Nikčević, potpresjednica opštine Nikšić, Gorica Mašović Fatić, sekretarka Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Nikšić, Anela Sijarić, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Dragoljub Radulović, predsjednik Mjesne zajednice Župa Nikšićka, Jovana Mušikić, Savjet mladih Župe Nikšićke, Boris Muratović, turistička organizacija Nikšić, Ratko Bataković, Mreža za ruralni razvoj Crne Gore i Branka Giljen, savjetodavna služba u biljnoj proizvodnji Ministarstva poljoprivrede i rulanog razvoja.