Završna konferencija projekta “Hrabrim koracima ka uspjehu mladih” održana je danas u prostorijama Tehnopolisa, u 11 časova. Prisutnima se obratio osnivač NVO Pro futuro i mentor projekta Petar ŠUndić.
“Zahvaljujem se prisutnima kao i učesnicima ovog projekta. Uspješno su postavljeni temelji budućeg Karijernog Centra za mlade čija prva generacija hrabrim koracima uspješno i uz osmijehe nastavlja svoja dalja putovanja. Projekat “Hrabri koraci ka uspjehu mladih” podržan je na Javnom konkursu “Inovacijom do veće mobilnosti mladih” Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, današnjeg Ministarstva prosvjete Crne Gore.
Svaka generacija ljudi, pretovarena sopstvenim brigama i nemoćima treba se okrenuti mladim ljudima, tom narednom i novom pokoljenju prepunom potencijala i osvježavajuće energije, kojem ćemo prenositi ono najbolje od nas a ujedno i u njima (po)tražiti inspiraciju za nove puteve vizualizacije i usvajanja svijesti da neznanje škodi a da znanje treba da nas sve vodi u bolju budućnost. Sa ponosom predstavljamo našu prvu generaciju polaznica i polaznika koja je postavila temelje budućeg Karijernog Centra za mlade a koju čine Teodora Danilović, Mina Kontić, Saša Šundić, Borislav Spasojević, Milan Bajalica, Danilo Maksimović, Vuk Baletić , Maksim Baletić, Lazar Danilović”, nastavlja Petar.
Prisutnima su se obratili i sami učesnici projekta. Teodra Danilović, student Engleskog jezika i književnosati u Nikšiću, rekla je:
“Utisci nakon projekta su naravno pozitivni. Uz podršku mentora uspjeli smo da stvari dovedemo nas odgovarajući nivo. Oni su nam otvorili puteve ka novim iskustvima i znanjima.”
Prisutnima se obratio i Saša Šundić, sa riječima:
“Čast mi je i zadovoljstvo što sam bio dio ovog projekta,Uspješno smo otklonili trnje i otpad na Bedemu. Apelujem na sve vozače da obrate pažnju na osobe sa invaliditetom, tokom vožnje.”

Posebna vrijednost projekta jeste ta što je osim teorijskog i retoričkog imao i neodvojivi praktični aspekt pa su mladi kroz konkretan rad “ubacivanjem u vatru” iskoristili pruženu priliku za sticanjem zlata vrijednog znanja i iskustva kroz rad za novčanu nadoknadu tokom priprema i realizacije Bedem festa koji im je upravo omogućio da osjete “teškoće i čari” timskog i rada “pod pritiskom” kao i kroz lično preuzimanje odgovornosti.
Projekat je u punoj mjeri omogućio doprinos promociji razvojno-orijentisanih politika mladih, podržavajući njihove produktivne aktivnosti, baveći se raznovrsnom paletom tema poput obilježavanja 7.oktobra Svjetskog dana dostojanstvenog rada kada smo posjetili Organizaciju Crvenog krsta iz Nikšića koja je rezultirala uspješno završenim obukama.
Pridružili smo se obilježavanju Evropskim danima kulturne baštine i inspirisani i vođeni volonterskim duhom i mišlju o dobru Starog Grada Bedema u Nakšiću učesnici su osposobili zarobljene šetne staze i uklesane sklupture u kamenu na stijeni koje su nažalost, prekrivene rastinjem i trnjem a nemarnošću bile daleko od očiju posjetilaca i posjetiteljki Tvrđave, što je rezultiralo filmom sa jasnom porukom “(O)čuvajmo našu Tvrđavu”.
Tokom decembra, poručuju, promovisaće se prvi storytelling film inspirisan projektom a posvećen Karijernom Centru za mlade.
Pres konferenciji su prisustvovali učenici i učenice OŠ Olga Golović, OŠ Milija Nikčević kao i JU Srednja Ekonomsko – Ugostoteljska škole iz Nikšiće koji su članovi Omladinskog servisa Crvenog Krsta iz Nikšića.