Protestna šetnja, koju su članovi i pristalice Demokratskog fronta (DF ) organizovali u sklopu građanskih protesta pod sloganom “Sloboda traži ljude” održana je danas u Nikšiću.

Oko 300 pristalica okupilo se na Trgu Šaka Petrovića, odakle su se, u organizovanoj koloni uputili prema zgradi Opštine.

Protestanti su glasnim uzvikivanjem parola kritikovali lokalnu vlast, ali i premijera Đukanovića, a upućeno je i niz uvreda na račun kolega iz RTNK, čija se kamera nalazila na drugom spratu opštinske zgrade.

12092177_10153144287107727_1991338434_n

Okupljenima se obratio predsjednik OO Nove srpske demokratije Janko Milatović, koji je pročitao zahtjeve organizatora skupa o smjeni aktuelne vlasti, a potom iste predao opštinskoj administraciji.

“Vođeni većinskom voljom građana naše opštine borimo se za izgradnju pravnog i demokratskog sistema, vraćanje povjerenja u izborni proces i izlazak iz velike ekonomske, socijalne, duhovne i moralne krize. Odlučni smo da pružimo otpor višedecenijskom nasilju, nepravdi, omalovažavanjui krađi izbora. Tražimo da se na opštinskom nivou uspostavi prelazna vlast, sastavljena od svih parlamentarnih subjekata, kako bi se naredne godine sa parlamentarnim izborima održali lokalni parlamentarni izbori. Oni koji se predstavljaju kao vlast, imaju sumnjiv legitimitet koji treba preispitati na poštenim izborima”, rekao je Milatović, a zatim pozvao okupljene da se vrate do trga Šaka Petrovića, odakle su se zaputili za Podgoricu.

Član Omladinske studentske asocijacije Crne Gore (OSA) Miloš Simunović kazao je da će podržati proteste i svojim učešćem dati aktivan doprinos u smjeni lokalne vlasti.

“Istrajaćemo u protestima, sve dok DPS, kojio guši slobodne građane, ne ispuni naše zahjeve”, kazao je Simunović.

Nova protestna šetnja zakazana je za četvrtak u isto vrijeme.

Protesti u Podgorici traju već deset dana.

Z.N.